Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još jedna kritika

Njemački FAZ: EU očitava bukvicu Hrvatskoj zbog loših financija

FAZ
Foto: Screenshot
28.05.2015.
u 10:19

Ugledni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung tvrdi da "promatrači sumnjaju" da premijer Zoran Milanović doživljava ekonomske preporuke Komisije kao nešto što mora brzo ispuniti

Ugledni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung u današnjem izdanju, u rubrici Gospodarstvo, objavio je članak u kojem piše da  EU očitava bukvicu Hrvatskoj zbog loših financija. FAZ je tako nastavio kritičko izvještavanje o Hrvatskoj u njemačkim medijima koje je počelo u nedjelju, kada je masovno čitani tabloid Bild am Sonntag objavio članak u kojem tvrdi da je Hrvatska poput Grčke jer objema prijeti "državni bankrot".

Novinar FAZ-a podsjeća na ekonomske preporuke koje je Komisija dala Hrvatskoj, posebno citirajući izvješće Komisije u dijelu koji kaže da su se znatno povećali rizici  "povezani sa slabom konkurentnošću, velikim vanjskim obvezama i sve većim javnim dugom".

FAZ podsjeća da je "Hrvatska, uz Grčku, jedina država članica EU koja je šest godina u recesiji". Do novinara Frankfurter Allgemeine Zeitunga, čini se, još nije stigla vijest da sutra izlazimo iz recesije, kako je jučer na press konferenciji u Banskim dvorima objavio potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 

U članku se također tvrdi da "promatrači sumnjaju da će premijer Zoran Milanović dovoljno brzo poduzeti odlučne i nužne korake". Podsjeća se da je SDP "iznenađujuće izgubio predsjedničke izbore u siječnju" te da bi mogao loše proći i na parlamentarnim izborima početkom iduće godine.

FAZ citira i Dušana Reljića, voditelja briselskog ureda njemačkog instituta SWP, a podsjeća i na to da potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis sutra dolazi u posjet Hrvatskoj upravo kako bi razgovarao o ekonomskim problemima.

- Ne mogu zamisliti da uzdrmani socijaldemokrati tik prije izbora pristupe ovakvim reformama koje za sobom povlače velike rezove - kaže Dušan Reljić u FAZ-ovu članku, u kojem se ipak navodi i da je Milanovićeva vlada u nacionalnom programu reformi Komisiji predložila "čak i više od onoga na što je dosad bila obvezna". 

Ni FAZ, kao i Bild am Sonntag, ne citira europskog povjerenika Pierrea Moscovicija koji je 13. svibnja, na dan objave ekonomskih preporuka Komisije, rekao kako je "hrvatska Vlada započela ambiciozne reforme" te da "postiže napredak". 

No, i FAZ, kao i Bild u nedjelju, napominje da će o Komisijinom izvješću i ekonomskim preporukama raspravljati premijeri i predsjednici EU na sastanku Europskog vijeća krajem lipnja. 

>> Njemački Bild: Hrvatskoj zbog loše vlade prijeti državni bankrot

Komentara 53

FO
ForeignLegion1987
10:31 28.05.2015.

cijeli svijet,,,,kaze,,,hrvatska vlada i njeni ( promaseni ) programi su veoma losi i sam ( nazalost ) premijer je los ,,,,,samo,,,,biser milanovic ,,,za sebe misli da je najpametniji,,,ha ha ha vise od bisera je on

Avatar Idler 3
Idler 3
10:30 28.05.2015.

Dajte-najte, veli Cane kak mi izlazimo iz recesije, nezaposlenost je u padu, Plan 21 nezaustavljivo se ostvariva...hik...poplavile nas investicije....

Avatar mirica19
mirica19
10:36 28.05.2015.

Doista bi voljela da netko iz Europske komisije dođe u nadzor ove Vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije