Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKE KRITIKE

Njemački CSU: Erdoganova Turska nema što tražiti u Europskoj uniji

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
02.04.2014.
u 18:00

K. Rašidagić: Hrvati su s Hrvatskom, Srbi sa Srbijom, pa i Bošnjaci s Turskom

“Od srca vam čestitam na veličanstvenoj pobjedi koju ste ostvarili na lokalnim izborima u Republici Turskoj. Kao što se u nedjelju uvečer slavilo u Ankari, Istanbulu i drugim gradovima vaše zemlje, radovali su se i Bošnjaci u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Goraždu, Bihaću... Svake izbore na koje izlazi AK Partija pratimo s istim uzbuđenjem i nadom kao i one na koje izlazi SDA. Svaki uspjeh bratske Turske doživljavamo kao naš vlastiti”. Tako glasi čestitka koju je zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović uputio turskom premijeru Redžepu Tayyipu Erdoganu!

I zaista, slavilo se u BiH, na ulice Sarajeva su izašli studenti dva sarajevska turska sveučilišta, s njima i Bošnjaci iz Asocijacije ‘Mostovi prijateljstva’, slavilo se vožnjom automobilima s bošnjačkim, turskim i zastavom Erdoganove stranke.

Uveo je filternet

I sam pobjednik lokalnih izbora Erdogan nije zaboravio u pobjedničkom govoru, što je već prešlo u običaj, zahvaliti i ‘braći u Palestini, Egiptu, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i cijeloj Europi’, a stanovnicima Skopja, podijeljenog na albanski i makedonski dio, zahvalio je u izravnom prijenosu video-linkom. Možda tursko-bošnjačke veze i ne bi toliko zabrinjavale ostala dva naroda u BiH kad bi Turska bila zaista zemlja u kojoj se osim gospodarstva razvija i demokracija. Međutim, kako shvaća demokraciju, pokazao je Erdogan ne samo zabranom Twittera nego i prijetnjom već u pobjedničkoj noći: ući će u brlog neprijatelja koji ga optužuju za korupciju, obećao je.

Bošnjaci nisu ni znali da se održavaju neki izbori u Turskoj, potpuno im je to svejedno

Ešref Kenan Rašidagić

– Platit ćete to – izjavio je lider zemlje koja pregovara o ulasku u Europsku uniju, što bi također zbog svega što se događalo oko ovih lokalnih izbora mogla Tursku ponovo staviti na listu čekanja. Zbog takve reakcije već su reagirali iz njemačke CSU.

– Zemlja u kojoj vlada prijeti kritičarima i gazi demokratske vrijednosti, ne pripada Europi – kaže Andreas Scheuer, glavni tajnik stranke koja je stalni partner CDU-a Angele Merkel. Tako će, čini se, zemlja u kojoj se internet sad zove ‘filternet’, jer prolazi filter vlasti, proći još jedan krug čekanja na pristup EU. K svemu, po istom principu po kojem to s druge strane Crnog mora čini Vladimir Putin, Erdogan bi mogao promijeniti statut stranke i ići na treći premijerski mandat. Ili pak, spekulira se, opet po uzoru na Putina, s aktualnim predsjednikom Abdulahom Gulom iz svoje stranke samo zamijeniti mjesta. Znat će se to već do ljeta, jer u kolovozu su predsjednički izbori u Turskoj.

Sarajevski politolog Ešref Kenan Rašidagić kaže kako zapravo Erdogan samo verbalno podržava Bošnjake, kako tu prave pomoći, investicija ni suradnje nema, te da je zabrinutost zbog toga što su turski studenti slavili Erdoganovu pobjedu u Sarajevu pretjerana.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

– Bošnjaci nisu ni znali da se održavaju neki izbori u Turskoj, potpuno im je to svejedno. Uostalom, ako Hrvati surađuju s Hrvatskom, Srbi sa Srbijom, onda ne bi trebala biti upitna ni suradnja Bošnjaka s Turskom – kaže Rašidagić.

Borba kao identitet

Problem je, ističe Rašidagić u svom radu o turskoj politici prema zapadnom Balkanu, što se identitet balkanskih naroda oblikovao kroz borbu s Otomanskim carstvom. ‘Popularni antiturski stav i dalje hrani maštu naroda i daje plodno tlo za antitursku retoriku i - ma kako bio iracionalan - strah od Turaka. ‘ piše Rašidagić. Međutim, postoji još jedan dodatni element u današnjim odnosima Turske i BiH, odnosno Bošnjaka, a to je Erdoganova tiha islamizacija Turske i podrška koju turski premijer ima među islamistima, veliku podršku ima među konzervativnim biračima u Anadoliji. Kako bilo, odmah nakon izbora Erdogan je telefonom razgovarao s Izetbegovićem i obećao i dalje ‘snažnu podršku BiH u razvoju i euroatlantskim integracijama’.

>> 'Platit će oni koji su optuživali za korupciju i odavali tajne!'

>> Ograničio je internet, zabranio Twitter i alkohol i učinio sve da zadrži vlast

Komentara 7

KA
kafka
19:10 02.04.2014.

Laku noć Turska!

AD
ado29
18:51 02.04.2014.

Bošnjaci u BiH su za Erdogan, ali Bošnjaci u turskoj koji zive u okolini Marmaris,Izmir etc su protiv Erdogana zanimljivo.

VK
vk52
09:06 03.04.2014.

Njemci imaju pravo Turska nema sta da trazi u EUROPI,njihova i nasa kultura i pogledi na zivot su razlika ko dan i noc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije