Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka vojska šalje 8000 vojnika na NATO-ve vježbe u Norveškoj

Cilj vježbe 'Trident Juncture' je "osiguravanje spremnosti i pripravnosti NATO-ovih snaga, predstavljanje kolektivnih sposobnosti i prikaz NATO-ove snage", prema Oružanim snagama Norveške.
18. kolovoza 2018. u 00:15 9 komentara 1032 prikaza
Vojne vježbe
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL

Oružane snage Njemačke planiraju poslati 8000 vojnika, 100 tenkova i više od 2000 vozila za vojne vježbe koje bi mogle postati najveća takva aktivnost NATO-a od razdoblja Hladnog rata.

Kineska vojska Panika u Washingtonu Pentagon tvrdi: 'Kina uvježbava pilote koji će napasti SAD'

Njemački doprinos vježbama 'Trident Juncture', zakazanim za razdoblje između 25. listopada do 7. studenog u Norveškoj, bit će među najvećima. Operacija će uključivati 40.000 vojnika iz 30 zemalja članica i partnera NATO-a.

Cilj vježbe 'Trident Juncture' je "osiguravanje spremnosti i pripravnosti NATO-ovih snaga, predstavljanje kolektivnih sposobnosti i prikaz NATO-ove snage", prema Oružanim snagama Norveške.

Edi Rama Modernizacija NATO ulaže 50 milijuna eura u bazu u Albaniji

Očekuje se kako će troškovi vježbe iznositi 90 milijuna eura, procjenjuje njemačko ministarstvo obrane. Nakon početka krize u Ukrajini 2014. NATO ulaže više sredstava u vojne vježbe.

Takve vježbe također služe kao upozorenje Rusiji, koju istočne članice NATO-a Poljska, Estonija, Litva i Latvija smatraju prijetnjom. Norveška je jedna od pet članica NATO-a koje graniče s Rusijom. Moskva je od 2014. također pojačala svoje vojne vježbe u blizini teritorija NATO-a.

trump nezadovoljan "Plaćamo 91 posto troškova za sigurnost Europe"

Vojna vježba 'Zapad', održana u Bjelorusiji koja graniči s Litvom, Latvijom i Poljskom, izazvala je napetosti prošle godine. U vježbi je prema ruskim izvorima sudjelovalo 12.700 vojnika. Zapadni su izvori govorili o 60 do 80 tisuća vojnika

Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Brzo bi ovi selfi-fejsbuk-wifi vojnici napunili gaće u slučaju marisane.

 • Avatar octopus
  octopus:

  8000 vojnika? Obzirom na stanje u švabiji, dobro su ih i skupili.....

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Kad se strojevi razrade donacija HR !