Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ilegalni uređaji

Njemačka vlada naložila Daimleru opoziv 238.000 vozila

Foto: Igor Soban/PIXSELL
12.06.2018.
u 09:39

Ovo nije prvi put da se Daimler suočio s problemima zbog softvera za emisije štetnih plinova. Prošle je godine izvršio rekonstrukciju i naknadnu ugradnju u tri milijuna Mercedesovih diesel automobila proizvedenih od 2011. godine, no taj potez nije nazvao opozivom.

Njemačka vlada je naložila proizvođaču automobila Daimleru da u Njemačkoj opozove 238 tisuća vozila nakon što je utvrđeno da su opremljena softverom koji lažira emisije štetnih plinova u dizelskim vozilima. 

U cijeloj Europi ukupno je 774 tisuće dizelskih vozila koja sadrže sporne uređaje, a Daimler je poručio da će ih sve opozvati.

U najvećoj su mjeri pogođeni modeli Mercedes C-klase, Vito i GLC, odnosno njihove dizelske verzije, priopćilo je ministarstvo.

Daimler je priopćio kako će ponovno ugraditi softver, no zanijekao je bilo kakve zloporabe.

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer izjavio je kako su ministarstvo i Daimler u ponedjeljak "intenzivno pregovarali mnogo sati".

Naposljetku, izvijestio je da je ministarstvo naložilo trenutni opoziv Daimlerovih modela u Njemačkoj jer su sadržavali "ilegalne naprave za isključivanje". Naime, ministarstvo ima ovlasti za opoziv vozila samo na području Njemačke.

Iz Daimler su kazali da će, uz maksimalnu brzinu i s kooperativnom transparentnošću s vlastima, ukloniti aplikacije u kontrolnom sustavu motora na koje vlada ima prigovor.

Daimler je odbio navesti gdje će preostala vozila biti opozvana. Također su poručili kako zakonitost softvera još uvijek treba razjasniti.

Ranije, čelnik Daimlera Dieter Zetsche je rekao da je pronađeno tehničko rješenje za probleme sa softverom te da ne očekuje da će tvrtka biti novčano kažnjena.

Ovo nije prvi put da se Daimler suočio s problemima zbog softvera za emisije štetnih plinova. Prošle je godine izvršio rekonstrukciju i naknadnu ugradnju u tri milijuna Mercedesovih diesel automobila proizvedenih od 2011. godine, no taj potez nije nazvao opozivom.

Afera s lažiranjem emisija štetnih plinova nadvila se nad njemačkom automobilskom industrijom u rujnu 2015. godine, kada je Volkswagen (VW) priznao uporabu softvera koji može prepoznati kada je dizelski automobil podvrgnut ispitivanju te privremeno smanjiti štetne emisije, a kako bi udovoljio zahtjevima američkih regulatora.

Afera "Dieselgate" je stajala VW, u vidu novčanih kazni i drugih troškova, oko 30 milijardi dolara.

U međuvremenu, utvrđeno je da i drugi proizvođači automobila imaju ugrađene slične uređaje. BMW je u veljači opozvao 12.000 dizel automobila, a Porsche u svibnju 60.000. Niti jedan nije priznao nezakonitosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije