Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka više ne inzistira na kvotama

Dokument je napisan kao jedan od ustupaka koji bi omogućio da se rasprava o reformi tzv. dublinskih propisa o azilu pomakne s mrtve točke i da se, nakon dvije i pol godine, dođe do odluke koja je prihvatljiva svima
11. prosinca 2018. u 12:32 2 komentara 516 prikaza
UN-ova konferenciji u Marakešu
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Njemačka je u raspravama unutar Vijeća EU o reformi europskog azilantskog sustava odustala od inzistiranja da sve države članice, pa i one koje to izričito odbijaju poput Mađarske, moraju sudjelovati u premještanju izbjeglica po sustavu kvota. Prema neslužbenom diplomatskom dokumentu za raspravu, koje su zajednički napisale Njemačka i Francuska, a o kojem izvještava Financial Times, Njemačka se slaže s time da postoji mogućnost za državu članicu da, na temelju opravdanih razloga, odstupi od obveze premještanja izbjeglica po kvotama i umjesto toga “primijeni alternativne mjere solidarnosti” s državama članicama koje su preplavljene brojem tražitelja azila.

Marakeš Marakeš Usvojen Globalni kompakt o migracijama, Zekanović jedini prosvjedovao

Kvote kao “mehanizam solidarnosti” i dalje bi ostale u prijedlogu reforme, kao opcija za države članice koje žele dijeliti odgovornost za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, ali u tom dokumentu Njemačka, uz Francusku, prvi put prihvaća realnost da neke države članice EU u tome ne žele sudjelovati.

Dokument je napisan kao jedan od ustupaka koji bi omogućio da se rasprava o reformi tzv. dublinskih propisa o azilu pomakne s mrtve točke i da se, nakon dvije i pol godine, dođe do odluke koja je prihvatljiva svima. Suština reforme, i najsporniji dio, promjena je sadašnjeg koncepta prema kojemu je za obradu zahtjeva za azil odgovorna prva država EU u koju je migrant stupio. Umjesto toga, predlaže se koncept po kojemu takve prve ili granične države mogu zatražiti pomoć od svih drugih članica, koje bi premjestile dio migranata na svoj teritorij i obradile njihove zahtjeve za azil.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac izašli ministri Marakeški sporazum donosi probleme i drugima, belgijska vlada postala manjinska

Na vrhuncu migrantske krize 2015. uvedene su privremene migrantske kvote, u kojima su Mađarska i još neke zemlje odbile sudjelovati, pa ne žele pristati ni na nove, ovaj put stalne kvote. 

UN-ova konferenciji u Marakešu
1 / 9
Na GP Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • morejeslano:

    Diktatorskoj EU i Merkel nije uspjelo na silu progurati kvote pa su smislili novu taktiku. Sredstva za ekonomske projekte nerazvijenim članicama biti će drastično smanjena ali će zato biti dostupna sredstva za migracije. Drugim riječima oni koji uzmu migrante dobiju ... prikaži još! lovu a ako ne ostanu praznih rukava. Na to Hrvatska nikada ne smije pristati. Treba izaći na ulice i pokazati zube, baš kao i Francuzi.

  • aabbcc:

    Migranata ima dovoljno i svaka drzava prema vlastitim potrebama moze uzeti broj legalnih migranata a ilegalne vracati odakle su i dosli da se uce reda i podnesu zahtjev tamo gdje zele zivjeti.