Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita okoliša

Njemačka uvodi potpunu zabranu plastičnih vrećica

vrećice, more
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
06.11.2019.
u 14:15

Zabrana se ne odnosi na vrećice debljine manje od 15 mikrometra, što se odnosi na one vrećice koje se u maloprodaji upotrebljavaju za pakiranje voća i povrća

Njemačka vlada donijela je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji s iznimkama za vrećice za voće i povrće, priopćeno je u srijedu.

„Plastične vrećice su simbol za uludo trošenje izvora. Za njihovu proizvodnju je potrebna nafta, a u upotrebi su svega nekoliko minuta. A često završe i u prirodi, gdje su potrebne godine da se razgrade“, izjavila je njemačka ministrica okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predstavljanja zakona u srijedu.

Ona je objasnila kako se upotreba plastičnih vrećica od 2016., kada su vlada i predstavnici maloprodaje postigli dogovor o smanjenu upotrebe plastičnih vrećica, drastično smanjila i to sa 70 vrećica po glavi stanovnika u 2015. na 20 u 2018. godini.

"Zabrana bi trebala uroditi time da upotreba vrećica bude smanjena na nulu“, objasnila je Schulze.

Zabrana se ne odnosi na vrećice debljine manje od 15 mikrometra, što se odnosi na one vrećice koje se u maloprodaji upotrebljavaju za pakiranje voća i povrća.

Kako je objasnila ministrica, od zabrane za ove vrste vrećica se odustalo zbog toga jer bi dodatno industrijsko pakiranje voća i povrća izazvalo još veću gomilu plastičnog otpada.

Od zabrane su izuzete i vrećice za smeće. U slučaju nepoštivanja zakona predviđene su kazne do 100.000 eura. Odluku vlada još mora potvrditi i njemački parlament, Bundestag.

Komentara 4

TO
Toni66
15:04 06.11.2019.

Kako vidimo sve veće slobode nas čekau i sve veće zarade konačno i ne i minimalci = glad i jad a WC čućavac na poljma ...ljepota života u Demonkracjama i slobodi . Ne bi li bilo bolje da je diktaurara nego ovako sloboda 10 ili 100 partija i biraj si koga hoćeš ali plaćaj tu slobodu da radiš mjesecima za njihove plaće i " posao" njihov, kojim ti oni kroje gaće... njihov posao iz dosade objesiti je donošenje njihovih zakona radi za njihove propise da te kažnjavaju kao idiota u prometu to čine sa perverznom zadovoljštinom" zakonima izravne pljačke i niša drugo im nije na pameti... Kako je tek u strašnim diktaturama . Tamo osumnjičenike bolesnike sa štakama i bolesnim nogama tjerju da vrše nuždu pod nadzorom i na čučavcima šta nam svega u (ne) slobodi ima ! A,li nisu tako skupi kao milijardu i pol eura za našu super pametnu Eu Briselsku vladavinu godišnje Danas jasno vidimo stvarno se jako Isplatilo ginuti možda i troduplo za ovakovu slobodu i sreću i tko minimalne plače i sve ostale nedaće koju nam iz dana u dan donosi slobodna demonkrata ...

LA
lazovcino
16:14 06.11.2019.

Zanimljivo, a za papirne vrecice ce okrcit amazonsku prasumu.

AA
aabbcc
15:52 06.11.2019.

Njima treba zabraniti i plasticne flase i sve sto je od plastike..do trabanta, jer ni trijezni ne znaju gdje sta bacaju, kultura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije