Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUTACIJE KORONAVIRUSA

Njemačka virologinja: 'Utrka je već izgubljena, virus je dobio raketni pogon'

Bundestag
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.02.2021.
u 14:19

Dodaje da će cijepljenje osloboditi od pandemije tek kad se smiri stanje u cijelom svijetu, te da ćemo se koronom baviti i 2022., a možda i nakon toga

Njemačkim medijima odjeknula je poruka virologinje Melanie Brinkmann da Njemačka već gubi u bitci protiv novih mutacija koronavirusa te da je nužno proglašenje sveobuhvatne karantene.

- Ne možemo cijepiti dovoljno ljudi prije nego što nas mutirani sojevi pogode. Ova utrka je već izgubljena. Sve ostalo su puke želje hranjene lažnim obećanjima dijela političara - kazala je Brinkmann u intervjuu za "Spiegel" koja je uvjerena da je pitanje trenutka kada će se mutirani sojevi pogoditi Njemačku.

- Pregazit će nas mutirani sojevi iz Velike Britanije i drugi, virus je dobio raketni pogon - kazala je.

Unatoč kampanji cijepljenja koja je u tijeku, smatra da će trebati dosta vremena dok svi dobiju cjepivo. Dodaje da će cijepljenje osloboditi od pandemije tek kad se smiri stanje u cijelom svijetu, te da ćemo se koronom baviti i 2022., a možda i nakon toga.

Uoči velikog sastanka prognoze nisu optimistične

Unatoč poboljšanoj epidemiološkoj situaciji u Njemačkoj uoči sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim koracima u borbi protiv pandemije koronavirusa malo je vjerojatno popuštanje ili ukidanje mjera zatvaranja.

"Mislim da ćemo u srijedu oko jednog, ključnog pitanja biti složni: mi nećemo moći izbjeći nastavak sadašnjih mjera zatvaranja", rekao je premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u utorak, dan uoči sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti.

Njegov stranački kolega i gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlin Michael Mueller smatra da bi popuštanje mjera zatvaranja moglo ponovno drastično pogoršati epidemiološku situaciju.

"Ako sada popustimo, brzo bismo se mogli vratiti na sedmodnevnu incidenciju od 100 ili 150 i tada ponovno sve kreće ispočetka", rekao je Mueller za javni servis Deutschlandfunk.

Prema podacima središnjeg državnog epidemiološkog instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija u Njemačkoj je u utorak iznosila 72,8, što predstavlja nastavak silaznog trenda. Kao cilj mjera zatvaranja njemačka vlada je navela spuštanje incidencije ispod vrijednosti od 50.

Velika razlika u incidenciji između saveznih pokrajina

Gradonačelnik Berlina se istodobno založio za donošenje plana za popuštanje mjera zatvaranja.

"Građani i gospodarstvo trebaju perspektivu. Nadam se da ćemo se u srijedu dogovoriti o zajedničkom okviru", rekao je Mueller.

I predstavnici ostalih saveznih pokrajina su se založili za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja uz istodobni plan njihova postupnog popuštanja.

Najmnogoljudnija savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, na čijem čelu je novi predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i mogući kancelarski kandidat Armin Laschet, predstavila je koncept popuštanja mjera zatvaranja koji bi se ravnao prema incidenciji u pojedinim saveznim pokrajinama.

Još uvijek se bilježi velika razlika u incidenciji među pojedinim pokrajinama. Dok je u Baden-Württembergu incidencija trenutno 59, u Tirinškoj je ona sa 159 gotovo trostruko viša.

Sadašnje mjere zatvaranja, koje su djelomice na snazi od početka studenog, istječu u nedjelju. U medijima su se pojavili napisi o tome kako bi zbog pada broja novozaraženih moglo doći do popuštanja u sektoru školstva, a govori se i o mogućnosti otvaranja frizerskih salona.

Trenutno je zabranjen rad ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima, kao i frizerima, a od sredine prosinca su zatvorene i sve trgovine s izuzetkom ljekarni i trgovina za svakodnevne potrebe.

Kako javljaju mediji, njemačka kancelarka Angela Merkel je pokazala spremnost na otvaranje u školskom sektoru, ali odbija daljnje mjere popuštanja. Posljednje postroženje mjera početkom siječnja, usprkos naznakama smanjenja incidencije, opravdano je novim mutirajućim sojevima virusa koji su se pojavili i u Njemačkoj.

 

>> VIDEO U Zagrebu je održan prosvjed ugostitelja i poduzetnika: 'Samo želimo raditi!'

Ključne riječi

Komentara 89

Avatar Warded
Warded
15:01 09.02.2021.

Kad ste pozvali milijun migranata s islamskom mutacijom onda ste govorili da je to dobro za nas.

Avatar niwrad
niwrad
14:56 09.02.2021.

"Mutacije na koronavirusu" su zgodne za političke igre. A u stvarnosti su ništa posebno. Naime, većina mutacija je neutralna i neće izmijeniti antigene na proteinima virusa koje antitijela te B i T stanica (limfociti) prepoznaju. Drugo, kada je tijelo izloženo patogenu, razviju se antitijela za različite proteine (antigene) patogena. Tako da mutacija jednog proteina tj. RNK koji ga kodira, ne znači da niste imuni na patogen. Treće, rođeni smo s enormno velikom brojem B i T limfocita specifičnih za antigene s kojima nismo nikada došli u kontakt. Tako da obrana za antigen novog soja možda već postoji. Četvrto, genom sadrži brojne gene za stvaranje antitijela i oni se stalno rekombiniraju kako bi stvorili velik broj slučajnih antigen-specifičnih limfocita - stvara se oko 3x10^11. Neki od njih se u procesu uklanjaju zbog auto-specifičnosti tj. kako ne bi prepoznali vlastite proteine kao prijetnju. Dakle tijelo je na niz razina unaprijed spremno za dobar dio novih prijetnji - sojeva virusa, a iznova mora učiti samo iznimno. Da nije tako, i pošto virusi stalno mutiraju, imali bi pandemije neprestano. Gripa bi svake godine bila sve opasnija i opasnija. Zato su te priče o "mutacijama na koronavirusu" motivirane političkim, a ne zdravstvenim razlozima.

ME
MediciKM
15:09 09.02.2021.

Ja sam sebe pitam jel oni doista vjeruju u to što pričaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije