Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko će pregovarati?

Njemačka stavlja novi uvjet Srbiji: Mora potpisati ugovor s Kosovom

tomislav nikolić
Reuters/PIXSELL
07.10.2012.
u 11:39

Dojam je kako za pregovarački stol ne žele sjesti ni premijer Ivica Dačić, ni predsjednik Tomislav Nikolić i pokušavaju sve prebaciti na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore.

Njemačka ustraje da Srbija s Kosovom potpiše ugovor o normalizaciji odnosa doznaje beogradski Blic, pozivajući se na diplomatski izvor blizak administraciji Bruxellesa.   Njemački pritisak da se u službeni dokument Europske komisije, koji će biti objavjeni 10. listopada, ubaci novi uvjet za Srbiju vezan za dalji napredak u europskim integracijama, vrlo je pojačan u zadnje vrijeme, a odnosi se na obvezu Srbije da se na normalizaciju odnosa s Kosovom obveže u pismenom obliku.

Izvori Blica tvrde kako je pritisak na Komisiju pojačan nakon Glavne skupštine UN gdje su se, na marginama skupštinskih zasjedanja, susreli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Catherine Ashton, šefica diplomacije EU, a razlog je što za razgovora o pokretanju budućeg političkog dijaloga, na vrhu, između Prištine i Beograda nije došlo do konkretnog dogovora tko će voditi te pregovore i što se čitava stvar razvodnjava.

- Vlasti u Beogradu sada, suprotno očekivanjima, odugovlače odrediti pregovarača. Dojam je kako za pregovarački stol ne žele sjesti ni premijer Ivica Dačić, ni predsjednik Tomislav Nikolić i pokušavaju sve prebaciti na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore.

Posljednje Nikolićeve izjave kako u EU neće žuriti i da će Srbija postaviti uvjete, protumačene su kao nedostatak volje postizanje dogovora o normalizaciji odnosa. Zato je njemačka strana pojačala pritisak da se već sada u dokument Europske komisije unese zahtjev Beogradu kao uvjet za dobijanje datuma o otpočinjanju pregovora o pridruživanju, potpisivanje neke vrste sporazuma s Kosovom. Nitko ne određuje da li će to biti sporazum, dogovor, ugovor ili neka druga forma - pojašnjava izvor beogradskog dnevnika iz Bruxellesa. 

Komentara 241

1J
1japan
11:55 07.10.2012.

evo sankcije neka nemisle da su pametni

UG
ugljesa
12:08 07.10.2012.

Stvari oko uslova za ulazak Srbije u EU su nejasne. U EU se pričalo da posle prijema Hrvatske u UN neće biti novih prijema bar 10 godina. Sa druge strane Nemačka podgreva Srbiji nadu postavljajući nove i nove uslove. Ispunjenjee uslova ne znači da će Srbija biti primljena. Tu igru je shvatio Tomislav Nikolić, zato je i rekao sve ono u UN-u Ne treba žuriti, niti juriti. To je mudro. Da vidimo šta četvrti Rajh traži od nas.

SE
sestrićna
11:49 07.10.2012.

isti takav dokument bi trebali potpisati i s vojvodinom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije