Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka središnja banka predlaže da se u mirovinu ide sa 69 godina

Te promjene trebale bi se uvesti do 2060. godine jer, u protivnom, ističu iz središnje banke, postoji mogućnost da se i Njemačka suoči s problemom vezanim uz isplatu mirovinskih obveza
16. kolovoza 2016. u 08:46 19 komentara 1800 prikaza
penzioneri
Foto: Jens Buettner/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Ako se usvoji prijedlog njemačke središnje banke, Nijemci će moći raditi do 69. godine, dok sada rade do 65. godine jer bi se mirovinski sustav za nekoliko desetljeća mogao naći u problemima. 

Te promjene trebale bi se uvesti do 2060. godine jer, u protivnom, ističu iz središnje banke, postoji mogućnost da se i Njemačka suoči s problemom vezanim uz isplatu mirovinskih obveza.

Ističe se, naime, kako je njemački mirovinski sustav trenutačno na zdravim temeljima, ali i kako bi to moglo doći u pitanje u nekoliko sljedećih desetljeća. 

U Bundesbanku navode kako se umirovljenjem tzv. baby-boomer' generacije, rođene nakon Drugog svjetskog rata, na tržištu neće naći dovoljno mlađih radnika da ih zamijeni.

Umirovljenička dob za njemačke radnike postupno će se, do 2030. godine, povećavati na 67 godina.

umirovljenici Ulaganje u sigurnu starost Kolike će nam biti mirovine budemo li radili do 67. mirovina predviđanja Nijemci će uskoro u mirovinu ići sa 73 godine?

Međutim, u Bundesbanku vjeruju kako od 2050. to povećanje vremenske granice za umirovljenje neće biti dovoljno da njemačka vlada izdatke za mirovine zadrži u ciljanoj razini od najmanje 43 posto prosječnog prihoda, te zato predlažu produljenje dobi za umirovljenje na 69 godina.

Promjene su neizbježne kako bi se zadržao postojeći siguran mirovinski sustav, ističe se u redovitom mjesečnom izvješću Bundesbanka. 

S druge strane, vladin glasnogovornik Steffen Seibert ističe kako njemačka Vlada ostaje pri odluci o umirovljenju u dobi od 67 godina.

– Umirovljenje u dobi od 67 godina razumna je i nužna mjera, s obzirom na demografski razvoj u Njemačkoj. Stoga će se implementacija te mjere provesti kako je dogovoreno, korak po korak – kazao je Seibert.

>> Poslodavci bi trebali štedjeti radnicima za veću mirovinu

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • okvarbud:

    najbolje uvesti uvjet 99 god.bez mogućnosti odlaska u prijevremenu mirovinu.s mogućnosti daljnjeg produženja.

  • bezblu:

    Eto tko nam odlučuje o sudbini...

  • anticenzura:

    Ovi su uveli milione izbjeglica da ih porezni obveznici uzdrzaju sa po petero djece, a prijete umirovljenicima da ce raditi do groba. Brzo ce vama gradjani podici bunt u drzavi, nastavite li sprovoditi svoju nakaradnu politiku masovne imigracije.