Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josip juratović

'Njemačka sigurno neće dopustiti da Perkoviću sudi Hrvatska'

Josip Juratović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
02.11.2013.
u 19:00

Počinitelji im se smiju u lice: Nisi mi mogao ništa za Tita, Tuđmana, ni za EU

Josip Juratović, zastupnik socijaldemokrata (SPD) u njemačkom Bundestagu, ovih je dana prvi put od ulaska Hrvatske u EU dulje vrijeme boravio u Hrvatskoj. S Koprivničaninom koji je sa 15 godina otišao u Njemačku, gdje je najprije bio radnik u Audijevoj tvornici, a potom političar, razgovarali smo o tome je li “lex Perković” poremetio odnose dviju država te o pogledu na Hrvatsku iz rakursa njemačke politike.

Kako vam se čine četiri mjeseca Hrvatske u EU?

Iz Koprivnice sam i čini mi se da među tamošnjim ljudima vlada nesigurnost. Podravka, koja je kičma tog kraja, mora se sada dokazati u novim uvjetima, no mislim da će moji Koprivničanci u tome uspjeti.

Ne treba samo štedjeti

Osjećaju li ljudi iz vašeg kraja pozitivne promjene?

Nemoguće je u tri, četiri mjeseca osjetiti rezultate članstva, oni će se vidjeti za nekoliko godina, dok se potegne novac iz fondova.

Što vas konkretno pitaju prvi susjedi o EU?

Kako je s nezaposlenosti. No to nije samo goruće pitanje u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi, pogotovu na jugu. Stoga mi u SPD-u, socijaldemokrati, zastupamo stajalište da bi trebalo otvoriti investicije za infrastrukturu i zapošljavanje. Znači, ne samo ići principom štednje, nego novac koji se uštedi putem reformi uložiti u nova radna mjesta. Cilj je stvoriti što više radnih mjesta da oni koji izgube posao u reformama dobiju i novu šansu. S druge strane, imamo države u kojima je nezaposlenost mladih oko 50 posto i to ne smijemo tolerirati. Stoga predlažemo EU nešto slično Marshallovu planu, kroz nove fondove, ali i kroz regulaciju bankovnog sustava te kroz uvođenje poreza na transakcije. Novac bi se ulagao u infrastrukturu i gospodarstvo.

Ono što govorite susjedima bio bi i savjet hrvatskoj Vladi. Što mislite o ekonomskim potezima?

Nitko nije mogao shvatiti da u Hrvatskoj postoji zastara za ubojstvo

Josip Juratović

Ne bi bilo u redu da se ja sa strane miješam. Ne živim ovdje. Nadam se da je Vlada napravila analizu strukture, vidjela gdje su sposobnosti i poteškoće, po regijama. Trebalo bi ojačati mala i srednja poduzeća i pronaći gdje se Hrvatska – bude li ikada više industrijska zemlja – mogla pozicionirati unutar EU, u kojem segmentu industrije može sudjelovati. Cijelo njemačko blagostanje temelji se na jakom industrijskom rastu. A gdje je industrija, i socijalno je stanje bolje. Gledam Zagreb, nekada jak industrijski centar, sad imam osjećaj da je beznačajno središte, kadrovi su otišli, ništa novo ne dolazi. Varaždin ima dobro razrađenu industrijsku strategiju i jako dobro radi. Koprivnica je nešto između.

Je li “lex Perković” pokvario odnose dviju država?

Tradicionalno dobri odnosi ne mogu se pokvariti tako lako, no da je javnost bila iziritirana, jest. Posebno je bio iritantan dijalog između Zagreba i Bruxellesa. Ono što njemačka javnost, a i političari, nisu mogli shvatiti jest činjenica da uopće postoji zastara za ubojstvo. Govorio sam već, promjena zakona je bila kao pljuska. Tri dana prije ulaska u EU. Pljuska svima koji su se trudili i radili i uvjeravali da je Hrvatska zrelo i demokratsko društvo koje poštuje pravila, a onda se krše temeljni demokratski principi.

Neovisna sutkinja

Bi li Njemačkoj bilo prihvatljivo da se postupak protiv Perkovića vodi u Hrvatskoj?

Zasigurno ima njemačkih političara koji žele da se za zločin počinjen u Njemačkoj postupak vodi u Njemačkoj. Nisam pravnik i ne bih špekulirao, za mene je važno da se postupak provede, bilo gdje. No ono što meni u tom političkom pitanju nedostaje jest pravo žrtava. One se ne spominju. Mora biti tako pravno riješeno da se počinitelji ne mogu žrtvi smijati u oči i reći: Ništa mi nisi mogao ni za vrijeme Tita, ni za Tuđmana, a ni za EU. Ističem, sve žrtve, i iz Drugog svjetskog rata do danas, bez obzira na politiku. Stjepan Đureković, Milan Krivokuća, Josip Reihl-Kir, Milan Levar... Samo tako se žrtve mogu osloboditi straha, a država pitanja iz prošlosti.

Mislite li da je mijenjanje zakona i Ustava politički pritisak na pravosuđe?

Ne bih rekao. Primjerice, pozitivno su me iznenadili procesi protiv Ive Sanadera. Pogledajte, bivši premijer sutkinji čita bukvicu, a ona ga mirno prekine i objasni da mora igrati po pravilima. Zamislite takvu situaciju prije desetak godina. To je za mene jaka i neovisna sutkinja i to mi daje nadu da će biti i bolje.

Dođe li do koalicije SPD-a i CDU-a, hoće li se promijeniti odnos prema Hrvatskoj?

Ne, obje stranke imaju pozitivan stav. Naravno, odnos će ovisiti i o konkretnim političkim situacijama, ali zaokret ne vidim.

Komentara 56

BI
bijeliptic
21:47 02.11.2013.

nije perković sam komunistički zločini treba se suditio kompletno ko ji pobio tolike hrvate a ne samo đurekovića u tom grmu je zec-

ST
stefj
22:18 02.11.2013.

Koliko kod član SPD-a pokušava biti nježan i braniti SDP, ipak je i iz njegovih riječi vidljivo da je sukob vlade s EK naštetio Hrvatskoj. Dalje će se sukob samo produbiti, jer nema šanse da SDP isporuči Perkovića, a Njemačkaa sigurno neće to gledati samo tako. Nama građanima ne preostaje ništa drugo, nego gledati kako se sukob nakon 1.1. dalje razvija i koliko štete će nanijeti...

MJ
mary joe fernandez
20:32 02.11.2013.

Njemačku ne zanima Perković (Hrvatski obavještajac) već Perković(Jugoslavenski udbaš i obavještajac).Osumnjičen je za organizaciju ubojstva na teritoriju Njemačke a naše pravosuđe neka se pozabavi otkrivanjem pozadine ubojstava Paradzika,Kraljevića,Barešića..U ovom prvom slučaju štiti se komunistički totalitarni poredak i mračna prošlost jedne partije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije