Naslovnica Vijesti Svijet

Trošak rada u Njemačkoj daleko manji od troškova drugih članica EU

To je rezultat istraživanja Instituta za makroekonomiju i ispitivanje konjunkture (IMK) Zaklade Hans Böckler, koja je inače bliska njemačkim sindikatima.
12. srpnja 2017. u 09:10 15 komentara 4301 prikaza
bauštela
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Unatoč produktivnosti, trošak rada u Njemačkoj negdje je u sredini ljestvice u Europskoj uniji, piše Deutsche Welle.

iseljavanje NIJEMCI OBJAVILI Gotovo 56.000 Hrvata prošle godine iselilo u Njemačku

To je svakako jedna od bitnih stavki i u plasmanu njemačkih proizvoda – a time i u "prevelikom" njemačkom izvozu.
Njemačka je po rastu troškova rada od početka ovog tisućljeća, u usporedbi s drugim zemljama EU, na upravo nevjerojatnom trećem mjestu – s kraja ljestvice! Samo u Grčkoj i Portugalu troškovi rada u proteklih sedamnaest godina još su manje narasli nego u najsnažnijoj gospodarskoj sili Europske unije.

To je rezultat istraživanja Instituta za makroekonomiju i ispitivanje konjunkture (IMK) Zaklade Hans Böckler koja je inače bliska njemačkim sindikatima. Treba naglasiti da trošak rada nije plaća, dakle ono što će zaposleni dobiti na račun. On, naime, obuhvaća sve troškove vezane za zaposlenike, od socijalnih davanja pa do troškova bolovanja, odmora i školovanja.

Ova Zaklada je izračunala da je trošak rada u Njemačkoj trenutačno oko 33 eura i 60 centi na sat i time je zapravo daleko iza nekih drugih članica EU. Veći je u Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Belgiji i Francuskoj, a ponegdje seže i do 43 eura i 80 centi.

prostitutka STIŽE PROMJENA Prostitutke u Njemačkoj u strahu od novog zakona

Ovaj Institut metodološki je uzeo kao polaznu vrijednost godinu 2000. U to vrijeme detaljno su se analizirale sve gospodarske vrijednosti kako bi se našao optimalan, dakle usuglašeniji i "pravedniji" mjenjački tečaj nacionalnih valuta prema novoj, zajedničkoj valuti euru. Od te godine, u drugim zemljama EU trošak rada rastao je u prosjeku 2,7 posto, a u Njemačkoj je on jedva pokrivao zacrtanu stopu inflacije i u prosjeku rastao 2 posto. Tek prošle, 2016. godine, u Njemačkoj su troškovi rada porasli znatno više (2,5 posto) nego što je to bio prosjek u EU (1,3 posto), ali zaostatak je još uvijek velik.

Rijetko se u pitanje mogu dovesti brojke, ali o načinu na koji se tumače može se raspravljati. Ovaj institut blizak sindikatu to smatra posljedicom poteškoća na njemačkom tržištu rada i sve većeg broja nezaposlenih. Podsjetimo, godine 2005. u Njemačkoj je ta stopa bila iznad 11 posto, čak i u Španjolskoj tada je bila niža! To je utjecalo i na skromnije zahtjeve sindikata u redovitim pregovorima o povišicama, no okolnosti su se očito promijenile.

"Njemačko gospodarstvo izuzetno je konkurentno i poduzeća odlično zarađuju", izjavio je direktor IMK Gustav Horn. Naravno, u Europi postoje zemlje u kojima je trošak rada još niži: u Španjolskoj je 21,10 eura, još je povoljnije držati radnike u Poljskoj, u zemljama Baltika, u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, gdje je trošak rada između 11,30 i 7,50 eura na sat.

No za dobit poduzeća i konkurentnost, drugim riječima za izvoz njemačkih proizvoda, mnogo je važniji izračun udjela troška rada u konačnom proizvodu koji tada mjeri i produktivnost. A upravo je ovaj faktor, upozorio je Horn, u Njemačkoj "rastao bitno sporije nego u bilo kojoj drugoj zemlji zone eura s izuzetkom Irske".

Utoliko imaju osnove i kritike na račun Njemačke zbog "prevelikog" izvoza i vanjskotrgovinskog suficita. To ima veze i s promijenjenim propisima o odnosima u radu posljednjih dvadesetak godina. U međuvremenu, u Njemačkoj oko 900.000 zaposlenih ne radi, nego je "posuđeno" nekoj tvrtki. Oni ne pripadaju u "troškove rada", nego se knjigovodstveno vode kao "trošak poslovanja" – kao da su uredske spajalice ili stroj kojem teče amortizacija, iako stoje za istim strojem kao neki metalac ili građevinar.

Povišice se isplate

Tu je i problem sve veće razlike između troška rada u njemačkoj industriji i u uslužnim djelatnostima. S obzirom na industriju, Njemačka je s 39 eura na sat na četvrtom mjestu u EU, ali u privatnom uslužnom sektoru taj trošak iznosi samo 30,60 eura na sat. Ni u jednoj drugoj zemlji Europske unije ta razlika nije tako velika kao u Njemačkoj.

A s obzirom na to da je 2016. trošak rada u Njemačkoj ipak narastao, IMK svoju studiju zaključuje riječima direktora Gustava Horna: "Njemačko gospodarstvo bilježi solidan rast i to nije usprkos, nego upravo zbog tog povećanja plaća." Jer i privatna i javna potrošnja temelj su gospodarskog rasta, a tako se onda rješava i problem vanjskotrgovinskog suficita. Ne trebaju njemački proizvodi postati skuplji nego s većom potrošnjom dolazi i veći uvoz. S obzirom na državne prihode Njemačke, tu ima "dovoljno prostora" za promjene u korist zaposlenih, smatra Horn.

Naslovnica 10.7. 2017. Sutrašnji Večernji donosi Njemačka gura inicijativu po kojoj bi Hrvati u Bosni i Hercegovini – nestali bomba Njemačka Dječak u vrtić donio bombu Angela Merkel USELJAVANJE Merkel želi novi zakon kako bi popunila 730 tisuća radnih mjesta
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Blatina19:

    Pogledajte VL zadnja tri dana i vidjet cete zestoku medijsku kampanju za iseljavanje. Svaki dan ima barem jedan clanak na naslovnici koji reklamira benefite rada u inozemstvu. Malo tu pise o velikim troskovima zivota i negativnim stranama. Ocito je cilj ... prikaži još! medija da se sto vise Hrvata iseli. Jasno je da je vani veci standard ali pitanje je tko placa ovakvu kampanju. Kada bi se neka tvrtka htjela na ovaj nacin oglasavati to bi kostalo desetke tisuca eura. Ovo izgleda kao oglas njemacke kojoj fali radnika.

  • Ikarus:

    Nebi bilo lose analizirati zasto je trosak rada u DE nizi .. A ne samo naklapati statistiku. Kada vec promovirate iseljavanje onda napisite i sto ceka ljude kada dodju tamo. A to je..da je njemacka uvela mjere u vrijeme recesije ... prikaži još!sije te gledala kroz prste poslodavcima te im dozvolila da koriste zaposljavanje bez doprinosa ili tzv mini job ili rad do 500e mjesecno. Naravno da su zaposljavali po 2-3 radnika za isti posao i opet ih izadje jeftinije nego da plate doprinos samo doprinose za jednoga plus sto nemaju apsolutno nikakve dodatne novcane obveze iz prava radnika. nadalje.. Iz gore opisamih razloga sve vise poslodavaca koristi outsourcing i to su najcesci poslovi koji cekaju nase mlade, i naravno minimalac... Zato se uvjek slatko nasmijem kada procitam price o tisucama eura koje samo cekaju da ih se pokupi u njemackoj, a tek kakose ustedi za putovanja svijetom i td

  • tomisl:

    Zato su troskovi zivota kao sto stanarina ,imobilije , vecina prehrambenih proizvoda itd. 3 puta veci negoli u hrvatskoj. Da su Njemci kao mi prije 25 g. imali rat , ubijanje rusenje i kradju nebi ni oni tako dobro zivili ... prikaži još!ili kao sto se uvijek pise. Kako i koliko se u Hrvatskoj posluje i radi dobro drzava i funkcionira.