Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka produljuje mjere uz mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkom stanju

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini.
04. ožujka 2021. u 07:13 3 komentara 1712 prikaza
GER, Coronavirus Pandemie, Deutschland
Foto: EXPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

 Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. ožujka uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

KOSOR, AHMETOVIĆ, OREŠKOVIĆ... Pljušte reakcije nakon Bandićeva sprovoda, traži se i gašenje Stožera

„Moramo poduzeti korake ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unatrag“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako Njemačka „ne bezbrižno ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije.

"2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo cjepiva i testove. Cjepivo je izlaz iz pandemije", rekla je Merkel.

VIDEO: Što do sada znamo o brazilskom soju koronavirusa i zašto zabrinjava znanstvenike.

Njemačka kancelarka je objasnila kako u prvi plan borbe protiv širenja koronavirusa dolazi cijepljenje i testiranje.

Ona je najavila i više fleksibilnosti kod cijepljenja s listama čekanja kako bi što manje termina za cijepljenje ostalo neiskorišteno, te cijepljenja i kod obiteljskih liječnika. Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom cijepljenju zasniva i na masovnom testiranju.

"Od sljedećeg tjedna svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test tjedno na raspolaganju", rekla je Merkel.

OTVORENO Vuco voditelju: Nemojte me prekidat'! Kerum dok je govorila Ramljak: 'Ajde, završit će emisija...

Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postupnom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji. Od 8. ožujka u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, bit će dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva s najviše deset osoba.

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini. Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana. Ovisno o incidenciji bit će dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen područja.

Bez obzira na incidenciju od 8. ožujka je dozvoljen rad cvjećarnicama, trgovinama za vrtlarske potrebe te knjižnica. Isto tako je od 8. ožujka ponovno dozvoljen rad pedikerima kao i vozačkim školama i školama letenja. Kod svih mjera otvaranja koje ovise o incidenciji je uvedena i tzv. „kočnica za nuždu“ koja omogućuje vraćanje mjera zatvaranja u slučaju prelaska incidencije iznad vrijednosti od 100.

Pravilo o radu od kuće gdje god je to moguće je produljeno do kraja travnja.Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako se radi o "kompliciranim mjerama ali mjerama koje ne ostavljaju prostora za interpretaciju".

O daljnjim mjerama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljat će ponovno 22. ožujka.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Virtuoz
  Virtuoz:

  Baka Merkel kao i biden senilna

 • tkoznaa:

  "Od sljedećeg tjedna svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test tjedno na raspolaganju", rekla je Merkel. Ovo je tako skromno prikazano u članku, kao da se nešto skriva ili se netko srami!

 • nordic:

  Dop.... je više. Mi kršimo mjere već godinu dana. Da ne vidim obitelj i rodbinu? Malo morgen Frau Merkel. Bloede Sau.