Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za šest mjeseci

Njemačka produljila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju

Angela Merkel i Alexis Tsipras
Reuters/PIXSELL
29.03.2019.
u 06:44

Tjednima je vođena rasprava među članovima vladajuće koalicije, ali zabrana je ostala na snazi sve do 30. rujna, rekao je Seibert nakon sastanka između njemačke kancelarke Angele Merkel i relevantnih ministara za to pitanje, koji je održan u Berlinu

Njemačka je produljila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u četvrtak kasno navečer. 

Tjednima je vođena rasprava među članovima vladajuće koalicije, ali zabrana je ostala na snazi sve do 30. rujna, rekao je Seibert nakon sastanka između njemačke kancelarke Angele Merkel i relevantnih ministara za to pitanje, koji je održan u Berlinu.

Njemačka je vlada u ožujku prošle godine odlučila zabraniti izvoz oružja u države koje su uključene u oružane sukobe u Jemenu, koji su doveli do humanitarne krize u toj siromašnoj arapskoj državi, dopuštajući pritom dovršenje isporuka po prethodnim narudžbama.

U prvih godinu dana aktualne njemačke vlade iz te je zemlje Saudijskoj Arabiji i njezinim saveznicima isporučeno oružja u vrijednosti 400 milijuna eura, iako je zabrana bila na snazi. No, njemačka vlada tvrdi kako se radilo o prijašnjim narudžbama koje su morale biti ispoštovane.

Demokršćanska Unija CDU/CSU zalaže se za prekid zabrane izvoza oružja, ukazujući da je ona štetna za odnose Njemačke s najvećim inozemnim saveznicima, dok je želja Socijaldemokratske stranke (SPD), trećeg partnera u velikoj koaliciji, da zabrana bude produžena. Stav socijaldemokrata poklapa se s preporukom iz Ujedinjenih nacija da se članovi međunarodne zajednice suzdrže od distribucije oružja koje bi moglo biti korišteno u jemenskom sukobu.

UN-ovi stručnjaci smatraju da su obje strane uključene u sukob, kako pobunjenici, tako i savez predvođen Saudijskom Arabijom koji podržava aktualnu jemensku vladu, počinile ratne zločine, s time da se potonjima pripisuje krivnja za najveći broj civilnih žrtava.

Video: Filmska potjera za vozačicom

Komentara 12

ZI
zimerman
06:56 29.03.2019.

Njemačkoj bi bilo bolje da se zabavi unutrašnjim problemima ,kao što su recimo islamizacija i leftizam .

DU
Deleted user
11:36 29.03.2019.

Mogu zabraniti izvoz svega, mi ionako skoro ništa ne proizvodimo, baš nas briga 😐

TO
Toni66
09:25 29.03.2019.

Kancelarka; pitala sam ih kažu da imaju još za 8 mjeseci municije i svega vraga a da su im magazini još podosta zauzeti a to što stiže imamo muku kuda sa svim tim, proučenim; dio če morati vani na kišiiši suncu da se pokriva ceradom.... Naravno to nije za javnost zato to nečemo niti objaviti is tvar izgleda super ja vas kažnjavam jer ja sam jaka baka- poslušnica onog žutog bedak a<!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije