Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADILE NA REMONTU

Nestala podmornica: Argentinci pokrenuli istragu protiv njemačkih tvrtki

Potraga za podmornicom ARA San Juan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.12.2017.
u 18:38

"Postoje izjava osoba koje su bile uključene u radove da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima“, rekao je Aguad.

Argentinski istražitelji pokrenuli su istragu protiv dvije njemačke tvrtke koje su radile na remontu podmornice "San Juan“ koja je s 44 članova posade sredinom studenog nestala u južnom Atlantiku, javlja u subotu njemački javni servis Bayerische Rundfunk (BD).

"Postoji sumnja da su prilikom remonta podmornice 2011. dvije njemačke tvrtke odgovorne za obnovu akumulatora platile mito a iz dokumentacije o remontu nije vidljivo koje konkretne poslove su obavile na podmornici“, javlja BR pozivajući se na argentinske istražitelje. 

Sumnja se da je podmornica njemačke proizvodnje potonula nakon eksplozije jednog od akumulatora za koji su bile odgovorne tvrtke Ferrostaal iz Essena i EnerSys-Hawker iz Hagena. 

Istraga zbog korupcije prilikom ugradnje oko 5 milijuna eura skupih akumulatora već je pokrenuta 2010. ali je, kako BR citira argentinskog ministra obrane Oscara Aguada, "gurnuta pod tepih“. 

"Postoje izjava osoba koje su bile uključene u radove da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima“, rekao je Aguad. 

Podmornicu razreda S42 je izgradila njemačka kompanija Thyssen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici. 

Tvrtka Ferrostaal je na upit BR-a priopćila da na nije bila uključena u radove oko akumulatora a tvrtka EnerSys-Hawker nije reagirala na upite novinara.

Prema riječima Cornelie Schmidt-Liermann, predsjednice Vanjskopolitičkog odbora argentinskog parlamenta, od Njemačke vlade su zatražene informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ovog slučaja. 

Potraga za nestalom podmornicom je u međuvremenu službeno obustavljena a 44 članova posade vode se kao nestali.

Pogledajte i galeriju: Potraga za podmornicom ARA San Juan

Potraga za podmornicom ARA San Juan
1/6

 

Komentara 5

DO
domxerex
00:44 10.12.2017.

Ne mrem vjerovati, njemci platili mito! Pa oni su tako divni i dragi, posebno Merklica. Znate ona je tako draga i mila jer je pozvala izbjeglice u EU i jer podržava gendersku politiku.

Avatar Celzijus
Celzijus
19:07 09.12.2017.

Ne kužim baš, remont i ugradnja akumulatora vršeni su 2011., a istraga o tome 2010.!!??

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
09:28 10.12.2017.

Najpovoljnija ponuda nije i najbolja. Nerijetko se montiraju teh.dokumenti po unaprijed dogovorenoj raboti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije