Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU NAJAVILA SANKCIJE

Svjetski čelnici osudili ruski napad na Ukrajinu: 'Ovo je najmračniji trenutak za Europu od Drugog svjetskog rata'

Macron i Von der Leyen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.02.2022.
u 10:30

U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu pljušte osude. Svjetski čelnici osudili su ruski napad na Ukrajinu kao neopravdanu i ničim izazvanu agresiju protivnu međunarodnom pravu, prenose agencije, a zemlje na istočnom krilu Europske unije započele su pripreme za prihvat potencijalno stotina tisuća ljudi iz Ukrajine.

10:25 - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je u četvrtak osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, dok je vlada te zemlje osigurala rezerve hrane i goriva.

Đukanović je kazao da Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva eurosku sigurnost te ugrožava njezinu stabilnost. "Pridružujemo se pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", naveo je Đukanović u tvitu.

I crnogorsko ministartvo vanjskih poslova pozvalo je Rusiju da povuče trupe i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Istaknuli su da Crna Gora "najoštrije osuđuje ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu"  "Crna Gora stoji ujedinjena sa svojim euroatlantskim partnerima i saveznicima u podršci Ukrajini", naveli su iz crnogorskog MVP-a.

Crna Gora je članica NATO-a, a svoji vanjsku politiku usuglasila je s vanjskom politikom EU.

Istodobno, crnogorski mediji objavili su da je vlada u Podgorici zbog događanja u Ukrajini, osigurala zalihe hrane za tri mjeseca i goriva za dva mjeseca.

“Svi trgovački lanci imaju dovoljne zalihe hrane i građani mogu biti u potpunosti sigurni. Ovo je urađeno zbog poremećaja na međunarodnom tržištu, koje je povezano sa situacijom u odnosima Rusije i Ukrajine", rekao je portalu Vijest izvor iz crnogorske vlade.

10:20 - Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su u četvrtak rusku vojnu agresiju u Ukrajini.

"Zajedno sa svojim saveznicama u NATO-u i EU-u oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine bez presedana", naveo je u tvitu na engleskom Janša, dodavši kako Rusija  mora "odmah povući svoju vojsku i u cjelini poštivati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine". Uz to, predsjendik slovenske vlade zatražio je da se uvede zona zabrane letenja iznad Ukrajine.
"Uspostavite zabranu preleta iznad Ukrajine", naveo je Janša.

Janša će u četvrtak sudjelovati na kriznom sastanku država članica EU-a, no još nije jasno hoće li nakon toga, kako je ranije bilo najavljeno, otputovati u radni posjet Ukrajini, gdje je želio iskazati potporu ukrajinskom vodstvu.
Na agresiju Rusije odazvao se i predsjednik Borut Pahor i najstrože osudio tu odluku predsjednika Putina, javljaju mediji.
"Radi se o grubom kršenju međunarodnog prava i načela UN-a o mirnom rješavanju sporova", napisao je na Twitteru Pahor, izrazivši i solidarnost s građanima Ukrajine u ovom teškom trenutku.

9:35 - Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović snažno su u četvrtak osudili agresiju Rusije protiv Ukrajine najavivši kako će njihova zemlja učiniti sve što je u njezinoj moći ne bi li pomogla napadnutim Ukrajincima.

Komšić je objavio kako ga je otpravnik poslova ukrajinskog veleposlanstva u BiH u 6 sati izvjestio o ruskom napadu.

"Službeno nas je izvjestio i da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži našu potporu i ubuduće. Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica EU o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo pružati potporu Ukrajini", kazao je Komšić u objavi na Facebooku.

Ubrzo mu se pridružio Džaferović koji je također na društvenim mrežama iznio oštru ocjenu stanja.

"Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. U mislima i molitvama sam s ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga", napisao je Džaferović.

8:40 - Ruski napad na Ukrajinu vratio je Europu u situaciju koju je ona već odavno prevladala, istaknuo je belgijski premijer Alexander De Croo. "Ovo je najmračniji trenutak za Europu od Drugog svjetskog rata", ocijenio je na Twitteru.

"Ruska agresija nepotrebna je i ničim izazvana. U srcima i mislima smo s narodom Ukrajine", poručio je. 

Ruski napad osudili su i talijanski premijer Mario Draghi i španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuvši da su u kontaktu sa saveznicima iz NATO-a i Europske unije kako bi koordinirali odgovor. Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva pozvao je na hitan prekid ruske vojne operacije u Ukrajini. "Vojna operacija koju je jutros pokrenula Rusija na teritoriju Ukrajine je neopravdana agresija i grubo kršenje međunarodnog prava", ocijenio je Santos Silva na Twitteru.

A military vehicle is seen on a street on the outskirts of the separatist-controlled city of Donetsk, Ukraine February 24, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko Photo: Alexander Ermochenko/REUTERS
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je rusku invaziju na Ukrajinu na Twitteru. - Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom - napisao je na Twitteru.

Ruski napad na Ukrajinu osudila je i Norveška, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom na Arktiku.  "Rusija ima punu odgovornost za to što je dovela Europu u ovu jako mračnu situaciju", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će preseliti svoje veleposlanstvo u Ukrajini iz Kijeva u Lavov na zapadu zemlje. Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky osudio je ruski napad kao "barbarski čin agresije" i poručio da će Češka odgovoriti zajedno sa saveznicima. "Odluka Kremlja da pokrene posve neisprovocirani napad neprihvatljiva je i protivna međunarodnom pravu", objavio je ministar na Twitteru. "Zajedno sa saveznicima, odgovorit ćemo na ovaj barbarski čin agresije". 

Napad na Ukrajinu oštro je osudila i Slovačka. Slovačka "najoštrije" osuđuje ruski napad na susjednu Ukrajinu, objavio je na Twitteru premijer Eduard Heger. "U vrijeme kada demokratski svijet želi živjeti u miru, Rusija želi rat. Spremni smo i djelovat ćemo zajedno", rekao je.

Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da je "rat najgori scenarij".  "Naša zadaća sada, kao i uvijek, je da zajamčimo sigurnost mađarskog naroda", objavio je ministar Peter Szijjarto na svojoj službenoj Facebook stranici.

"Naše veleposlanstvo u Kijevu radi i spremno je pomoći Mađarima koji se sada nalaze u Ukrajini". 

Macron i Von der Leyen
1/39

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis osudio je napad Rusije nazivajući ga "vrlo teškim kršenjem međunarodnog prava, suvereniteta i integriteta Ukrajine". Poljska je zatražila da se Rusiji uvedu "najstrože moguće" sankcije i pozvala na jačanje istočnog krila NATO-a. 

"Moramo odmah odgovoriti na rusku kriminalnu agresiju na Ukrajinu", objavio je na Twitteru premijer Mateusz Morawiecki. "Europa i slobodni svijet moraju zaustaviti Putina. Europsko vijeće trebalo bi danas odobriti najstrože moguće sankcije. Naša potpora Ukrajini mora biti stvarna", poručio je.

Glasnogovornik poljske vlade pozvao je da NATO pojača obranu svojeg istočnog krila. "Sada je vrijeme za jačanje istočnog krila NATO-a. Očekujemo da se donesu takve odluke", rekao je Piotr Muller. Dodao je da će poljske diplomatske misije u Ukrajini ostati otvorene "koliko god to bude moguće".

'U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke'

8:30 - Njemački kancelar Olaf Scholz je ruski napad na Ukrajinu u četvrtak ujutro okarakterizirao kao povredu međunarodnog prava te je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio solidarnost Njemačke.

"U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Njemački kancelar je prije toga ruski napad na ciljeve u Ukrajini okarakterizirao kao eklatantnu povredu međunarodnog prava.

"Ruski napad na Ukrajinu predstavlja eklatantnu povredu međunarodnog prava i on se ničim ne može opravdati. Njemačka najoštrije osuđuje ovaj bezobzirni čin predsjednika Putina", poručio je Scholz preko Twittera.

Scholz je od Rusije zatražio hitni prekid vojne akcije te najavio da će se u toku dana savjetovati s partnerima unutar Europske unije, NATO-a te skupine G7. "Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračni dan za Europu", poručio je Scholz.

Ruski napad na Ukrajinu osudila je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni).

"Napadom na Ukrajinu Rusija krši temeljna pravila međunarodnog poretka. Svjetska zajednica nikada Rusiji neće zaboraviti ovaj sramotni dan", priopćila je Baerbock. Ona je zakazala sastanak kriznog stožera a prije toga je ministarstvo vanjskih poslova njemačke državljane koji borave u Ukrajini pozvalo da u najkraćem mogućem roku napuste zemlju.

Ruski napad je osudio i njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck (Zeleni).

"Sada se dogodilo nešto nepojmljivo. Mi smo sada u Europi svjedoci jednog kopnenog rata za što smo vjerovali da je stvar povijesnih knjiga", rekao je Habeck. On je najavio da ruska akcija neće ostati nekažnjena.

"Za Rusiju će ovaj potez imati teške političke i gospodarske posljedice", poručio je Habeck.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.

“Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi von der Leyen i Michela. Michel i von der Leyen pozivaju Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njezin teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost.

Von der Leyen, govoreći u Bruxellesu, osudila je potez  Vladimira Putina jer je "vratio rat u Europu". Najavila je paket "masovnih" sankcija koji ima cilj oslabiti rusku ekonomiju  i njezin "kapacitet za modernizaciju".

Michel je za večeras sazvao izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije, “koje će imati velike i teške posljedice po Rusiju zbog njezinih poteza”, a koje će uvesti u tijesnoj koordinaciji sa svojim transatlantskim partnerima.

Predsjednica Komisije von der Leyen predstavit će novi paket sankcija koji se dovršava i koji će Vijeće EU-a brzo usvojiti, kaže se u izjavi.  “Koordiniramo naš odgovor s našim međunarodnim partnerima, uključujući NATO i G7, čiji će se lideri danas sastati”, ističu Michel i von der Leyen. Čelnici europskih institucija izražavaju čvrstu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom i ističu da su spremni pružiti daljnju politiku, financijsku i humanitarnu pomoć.

Macron poziva Rusiju da odmah okonča vojne operacije u Ukrajini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je vojne akcije u Ukrajini i pozvao Moskvu da ih odmah okonča.

"Francuska snažno osuđuje odluku Rusije da počne rat s Ukrajinom. Rusija mora odmah okončati vojne operacije", napisao je na Twitteru Macron.

Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale vojnike na njezine obale u četvrtak, rekli su dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Komentara 6

DU
Deleted user
08:45 24.02.2022.

Međunarodno pravo? Sad mi je jasno tko i zašto ga je napisao. Zato su naši generali odgovarali. Slični izgleda i s našim zakonima. Pisali su ih ti koji su najviše ukrali, a oni prema tom zakonu nisu krivi.

Avatar Moxa
Moxa
10:25 24.02.2022.

Sve već viđeno kod nas. Zapad "oštro" osuđuje i prijeti. Viče, urla ali ne djeluje. Ukrajinci se mogu uzdati samo u sebe i to mora biti jasno.

IS
istinomer
09:30 24.02.2022.

Ih , a taman pomislili da ruska nuda stave u procep raketama sa nuklearnim oružijem u Ukrajini .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije