Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PROBLEM SE NE BI RIJEŠIO'

Njemačka oštro protiv prekrajanja granica na Balkanu: 'Otvorila bi se Pandorina kutija'

Merkel at Western Balkans summit in Poznan
Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL
1/4
22.04.2021.
u 11:05

Roth je izrijekom ustvrdio kako ne postoje nikakve snage unutar Europske unije koje bi zagovarale prekrajanje granica

Njemačka odlučno odbacuje zamisli koje bi vodile prekrajanju granica na Balkanu i smatra da su one relikvije propale prošlosti, kazao je Michael Roth, državni tajnik u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Europu.

U intervjuu za Deutsche Welle, objavljenom u četvrtak, Roth je kazao kako se promjenama granica ne bi riješio niti jedan problem na Balkanu, a samo bi se otvorili novi sukobi.

"Tako nešto bilo bi izuzetno opasno, a prijetilo bi ponovnim otvaranjem Pandorine kutije s konfliktnim potencijalom. Ne morate biti prorok da to kažete. Sadašnjost i budućnost zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj suradnji i konačnom odstupanju od nacionalizma i revanšizma", kazao je Roth, istaknuvši kako države regije trebaju ostati dom multireligijskih i multietničkih društava.

Roth je ovime komentirao navodni dokument što ga je objavio slovenski portal necenzurirano.si, kojim neidentificirani autori predlažu podjelu BiH te uspostavu velike Srbije i velike Albanije. Autorstvo tog dokumenta mediji su pripisivali slovenskom premijeru Janezu Janši, što je on odlučno opovrgnuo, a do sada nitko nije dokazao je li dokument autentičan i kome je mogao biti namijenjen.

Vodeći njemački diplomat zadužen za Europu sada je istaknuo kako se slovenska vlada jasno distancirala od takvog dokumenta kao i svih "maštanja" o promjeni granica jer to ne može biti interes nikoga u Europi, posebice imajući i vidu tragedije koje su prouzročili ratovi na području bivše Jugoslavije.

Roth je izrijekom ustvrdio kako ne postoje nikakve snage unutar Europske unije koje bi zagovarale prekrajanje granica.

"Strategija proširenja EU i strategija za zapadni Balkan Europske unije ne predviđaju nikakvo povlačenje granica. I dobro je što je tako i to tako mora i ostati", kazao je Roth.

Najavio je kako će u svibnju i lipnju zapadni Balkan i proširenje EU biti u fokusu sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova i ministara za europska pitanja. Roth je pojasnio kako očekuje da će iz toga proisteći "zeleno svjetlo"  za nastavak procesa ulaska u članstvo te da će se za to i osobno snažno založiti.

"EU mora održati svoju riječ i proces učlanjenja ne smije držati na ledu. Hitno nam je potrebno više pozitivnih signala za ovu regiju. Na kocki je ništa manje do vjerodostojnost EU-a. Događaji u proteklih 12 mjeseci su pokazali da EU na zapadnom Balkanu ima sistemske protivnike koji popunjavaju praznine i koje im mi ostavljamo. U našem je vlastitom interesu da ovu regiju jače vežemo za sebe", pojasnio je Roth stajališta Berlina u odnosu na regiju.

 

VIDEO: Gordan Jandroković u Jasenovcu

Komentara 3

DU
Deleted user
13:17 22.04.2021.

Sjećam se prof. povijesti koji je temeljem mnogobrojnih ratova rekao da svaik 20 do 50 godina mora buknuti neki rat na Balkanu. Nadajmo se da on nije u pravu.

MX
Mister X
14:56 22.04.2021.

Šta ti je demonkracija nema veze što narod ljudui hoče; nema veze što Bih nije EU ili SR bija ali ima da slušaju NATO inaće zan se nevidlijivi doljeću .. Ima onih koji su naivni neznaju kako Stljinica odredi nakonkonn što je centralni komiotet bijele kuće zaklučio - M;ala Titova jugoslavijica ostaje i Bog ...

AA
aabbcc
13:27 22.04.2021.

Novim ratom bi se moglo vratiti milijun rastjeranih i protjeranih Bosanaca doma i to bi bio kraj Dodikove mahale..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije