Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKA KRIZA

Njemačka ljevica: Neka Merkel posreduje između Putina i Zapada

Angela Merkel, Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.02.2022.
u 08:01

Separatistički lideri govore da "neće odmah napasti Ukrajince, ali ne mogu odbaciti vojno rješenje"

Ukrajina je jučer proglasila izvanredno stanje u zemlji zbog napetosti s Rusijom koje je neposredno izazvalo rusko priznanje navodne nezavisnosti dvije proruske republike na istoku Ukrajine, Donjecka i Luhanska. Svojim građanima u Rusiji preporučila je da napuste tu zemlju. Dan kasnije krenuo je napad Rusije.

Vojnici umiru od granata

Ukrajina je jučer započela s regrutacijom prvih 36 tisuća rezervista u dobi od 18 do 60 godina. Gotovo svi imaju iskustvo ratovanja protiv ruskih postrojbi, a u sukobima je poginulo gotovo 15 tisuća ljudi. U Rusiji trenutačno živi čak tri milijuna Ukrajinaca, i Kijev im savjetuje da napuste tu zemlju.

Nastavljene su i sporadične razmjene vatre između ukrajinske i separatističke vojske, a Kijev tvrdi da je u njima poginuo jedan ukrajinski vojnik te ih je šest ozlijeđeno. Tijekom utorka Ukrajina je zabilježila 96 slučajeva kršenja primirja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pak je rekao da njegova zemlja još uvijek traži "diplomatska rješenja", ali da nije moguće pregovarati o ruskim interesima. Usput je dodao da će ruska vojska znati obraniti nacionalne interese. Rusija je počela povlačiti diplomatsko osoblje iz Ukrajine što je znak dodatne eskalacije.

Osim samog priznanja republika, posebno je alarmantno zazvučala činjenica da je Rusija priznala Donjeck i Luhansk u njihovu "prirodnu teritoriju", što znači u većim granicama nego ih separatisti kontroliraju. Ostatak Donbasa kontrolira ukrajinska vojske te se zbog ruskih najava strahuje da bi Moskva mogla pokrenuti opću invaziju na Ukrajinu da im otme i ostatak teritorija na koji separatisti polažu pravo. Samoproglašeni predsjednik republike Donjeck Denis Pušilin danas je rekao da "neće odmah narediti napad na ukrajinske položaje, ali neće odbaciti vojno rješenje". U utorak je Putin tražio, i dobio, dopuštenje ruske Dume o upotrebi vojske izvan granica Rusije što je danas i iskoristio.

S druge strane, slovenski premijer Janez Janša potvrdio je da će u četvrtak i petak otputovati u Ukrajinu gdje će podržati teritorijalnu cjelovitost te zemlje, a razgovarat će i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Pojavili su se prijedlozi da bi u kritičnom trenutku za posredovanje između Rusije i Ukrajine, a posredno i Zapada, trebalo angažirati možda i jedinog političkog aktera na svijetu kojem dovoljno vjeruju obje strane – bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel. Ona je u 15 godina na čelu njemačke politike s Putinom izgradila dobre odnose (govori ruski, a Putin njemački), a Ukrajina ju je odlikovala zbog pomoći toj zemlji.

Nedavno je bivši šef parlamentarne skupine Gregor Gysi njemačke Ljevice rekao da bi Merkel, koja je prošle godine otišla u mirovinu, trebala posredovati između dvije strane. U tom je kontekstu spomenuo i bivšeg kancelara Gerharda Schrödera koji pak posljednjih godina radi za ruske kompanije. Na angažman je Merkel pozvao i komentator austrijskog Der Standarda.

'U nekom drugom svijetu'

Prije osam godina, u jeku prethodne rusko-ukrajinske krize koja je dovela do rata, Merkel je rekla svoju poznatu rečenicu, ustvrdivši da Putin "živi u nekom drugom svijetu". Nakon njegova govora u kojem je porekao postojanje ukrajinske nacije, mnogi su se komentatori sjetili te rečenice. 

VIDEO Hassan Haidar Diab o krizi u Ukrajini: Putin je odigrao perfidnu igru i izigrao Zapad

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:29 24.02.2022.

Zašto se ne obrate drugu Shrederu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije