Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o konferenciji srbije i eu

Njemačka i Velika Britanija opovrgavaju Dačića

Ivica Dačić
DPA/PIXSELL
12.12.2013.
u 08:54

Britanci ističu da se, ako vlasti u Beogradu ispune uvjete Europskog vijeća, međuvladina konferencija EU i Srbije može održati i 20. prosinca, ali Nijemci podsjećaju na stav Bundestaga, koji je obvezujući za vladu u Berlinu, da pregovori sa Srbijom ne mogu početi prije siječnja.

Povodom izjave srpskog premijera Ivice Dačića kako "postoje neslužbene inicijative nekih zemalja" da se međuvladina konferencija Srbije i EU o početku pregovora održi u ožujku, a ne u prosincu ili siječnju, pri čemu je precizirao kako se "Njemačka i Velika Britanija zalažu da se konferencija odloži za ožujak", dobro obaviješteni izvori beogradskog dnevnika Danas tvrde kako to nije točno i čude se odakle Dačiću takva informacija.

Ne znamo kako je premijer Dačić došao do takvog saznanja. To, jednostavno, nije istina. Pretpostavljamo da se radi isključivo o unutrašnjoj politici, o nekim stranačkim igrama, možda u susret kampanji za izvanredne izbore, ali u Dačićevu motivaciju ne možemo ulaziti – rekli su Danasovi izvori iz njemačkih i britanskih diplomatskih krugova.

Britanci ističu da se, ako vlasti u Beogradu ispune uvjete Europskog vijeća, međuvladina konferencija EU i Srbije može održati i 20. prosinca, ali Nijemci podsjećaju na stav Bundestaga, koji je obvezujući za vladu u Berlinu, da pregovori sa Srbijom ne mogu početi prije siječnja. No, podsjećaju izvori, ožujak se ni u službenim ni u neslužbenim razgovorima sa srpskom stranom nije spominjao. Ovakve izjave samo pogoršavaju situaciju u Srbiji, drže oni, a Suzana Grubješić, potpredsjednica Udruženih regija Srbije i nekadašnja vicepremijerka zadužena za europske integracije, kaže kako "priča o odlaganju prve međuvladine konferencije za ožujak, u Dačićevoj interpretaciji podrazumijeva i odlaganje izvanrednih parlamentarnih izbora".

Analitičari u Srbiji upozoravaju kako ne olakšava poziciju Srbije pred početak pregovora s EU, ni inicijativa vođe Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme da njemačkoj kancelarki Angeli Merkel pošalje fotografiju bombe iz Drugog svjetskog rata koja je nedavno iskopana u Beogradu s porukom "Ako su vaši preci bacali bombe na Jugoslaviju, ubijali srpski narod, nadamo se da vi, njihovi potomci, imate drukčije mišljenje i nećete kočiti Srbiju da uđe u EU”, a to, odgovara Njemačka, " neće ostati neprimijećena u Berlinu".

>> Ivica Dačić: Zapad nas je približio Rusiji

Komentara 10

DU
Deleted user
09:23 12.12.2013.

Kaj su srbi mislili da njemački političari nemjau kičmu? Mogu oni tu retoriku prodavati hrvatskim političarima i glumiti da su antifašisti. Znaju švabe gdje četnici stoje u povijesti. Siguran sam da neće dozvoliti da im država sa 100 ljetnim fašističkim iskustvom spotiće njihovih 5 godina nacizma kojih su se njemci odrekli, otpaltili odštete i ispričali se, Nisu rehabilitirali Hitlera kao Srbi Dražu Mihajlovića. Pazi kakav debelokožac moraš bit da pošalješ sliku bobme. Da je hrvatska vanjska politika na mjestu, sad bi Merkelica njima poslala sliku Vukovara (tako se koriste politička prijateljstva) :P

Avatar kamenjar
kamenjar
09:24 12.12.2013.

Srbija bi na silu u EU. Ali to ne ide, pokušali su ucjenama kao približavaju se Rusiji. . Pa idite u Rusiju kome smeta? Vaše ponašanje dokazuje d aniste za EU .

L0
luena 01
18:24 15.12.2013.

Ovo necu komentirati ,znam sto mislim o njihovim pokusajima,ali samo jedno... Imamo i mi slike ,karte minskih polja a i zaostalih bombi iz devedesetih... Da pogadjamo cije su i tko ih sijao Hrvatskom... ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije