Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN SIGNAL

I Nijemci nabavljaju Sputnjik V mimo nabave na razini EU

Vials labelled "Sputnik V Coronavirus COVID-19 Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed Sputnik V logo, in this illustration photo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.04.2021.
u 19:38

Njemačka započinje pregovore s Rusima o cjepivu nakon što je to najavila Bavarska

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je preksinoć, tijekom neformalne videokonferencije sa svojim kolegama iz ostatka EU, da Njemačka započinje bilateralne pregovore o kupnji ruskog cjepiva Sputnjik V. Nijemac je to najavio nakon što je, na istom sastanku, Europska komisija zauzela stav da ne može s proizvođačem ruskog cjepiva sklopiti sličan predugovor o zajedničkoj nabavi za čitavu EU, kakvi su sklopljeni s nizom drugih, zapadnih proizvođača prije no što su njihova cjepiva bila odobrena.

Komisija je navodno ministrima zdravstva obrazložila da ne može to učiniti jer je cjepivo već proizvedeno, a prethodne ugovore o zajedničkoj nabavi sklapala je za tad još neproizvedena cjepiva. Osim toga, u Komisiji navodno nisu uvjereni da postoje dovoljni kapaciteti za proizvodnju cjepiva Sputnjik V u EU, a jedan od uvjeta u svim ugovorima o zajedničkoj nabavi cjepiva bio je da proizvođač mora proizvoditi to cjepivo unutar granica EU. Komisija je za sve prethodne ugovore radila svojevrsni “due diligence”, dubinsku analizu proizvodnog procesa i kapaciteta farmaceutske kompanije s kojom se sklapa ugovor, i čini se da nije sigurna da je to izvedivo s Rusima.

Čekat će odobrenje EMA-e

No, iako je Njemačka dosad već najavljivala da je otvorena za nabavu ruskog cjepiva, najava njemačkog ministra na preksinoćnjoj videokonferenciji s kolegama iz ostalih 26 država članica predstavlja dosad možda najozbiljniji signal da je njemačka vlada spremna bilateralno s Rusima ispregovarati određenu količinu Sputnjika V samo za sebe, odustajući od koncepta zajedničke europske nabave.

Spahn je to učinio nakon što je bavarski premijer Markus Soeder izjavio da Bavarska pregovara s Rusima o nabavi 2,5 milijuna doza Sputnjika V. Moguće je da taj potez Bavaraca stvorio pritisak i saveznoj vladi, ali Spahn i dalje naglašava da Njemačka nema namjeru izdavati nacionalno odobrenje regulatornih tijela za puštanje Sputnjika V na tržište, nego će čekati da to odobrenje izda Europska agencija za lijekove.

Zanima ih brza isporuka

Njemački ministar zdravstva dodao je kako ga zanima samo mogućnost da rusko cjepivo bude isporučeno u sljedećih 2 do 4 ili 5 mjeseci jer nakon toga “ionako imamo više nego dovoljno cjepiva” koje stiže u očekivanim isporukama drugih, već odobrenih proizvođača ili onih koji su blizu ishođenju odobrenja poput njemačkog CureVaca. Hrvatska je Vlada, podsjetimo, uspostavila kontakt s Rusijom na temu moguće nabave Sputnjika V, ali premijer Andrej Plenković rekao je da nema namjeru sklapati kupoprodajni ugovor prije nego što EMA kaže odobrava li to cjepivo kao sigurno i učinkovito.

Ruski diplomati u Zagrebu su, s druge strane, upozoravali da bi se Hrvatska, ako bude čekala na odluku EMA-e, mogla naći pri kraju reda za isporuku. Slovačka regulatorna agencija za sigurnost lijekova obznanila je jučer da se karakteristike Sputnjika V, kojeg je Slovačka uvezla 200 tisuća doza, razlikuju od karakteristika Sputnjika V koje su objavljene u uglednom znanstvenom časopisu Lancet, odnosno koje su bile upotrijebljene tijekom kliničkih testiranja.

Video - Drugi dan masovnog cijepljenja Zagrepčana na Velesajmu

Komentara 17

DU
Deleted user
21:18 08.04.2021.

U Rusiji nema nikakvih mjera sve radi restorani kafići bez maski čudno da ni jedan medij iz Hrvatske o tome ne obavljuje .pa cenzura

MP
miroslav.petkovic.7564
11:41 08.04.2021.

Rusi su napravili cjepiva skoro za cili svjet .Za cetri mjeseca bit ce gotovo i peto cjepivo.Koje ce bit napravljeno od krvne plazme oboljelog pacijenta od Corone..Zvat ce se Covid Globulin...Velika pobjeda ruske medicine nad cilin sviton...Nas Plenki nek slusasa Brisel da se dodvori nema veze sto ljudi umiru...Ovdjev u Moskvi direktor Gamaleja Gimburg, ljepo je objasnio i kad se cjepis mozes se zarazit ali rece to je kao blazi oblik gripe traje par dana ne moze nista naskodit jer pacijent ima vec antitjela jer se cjepio..Samo dolazi u obzir Sputnjik ili Kovivak...Sputnjik daje zastitu najmanje dvi god...Vec je 65 zemalja narucilo rusko cjepivo..Jabsam davno pisa o tome medutim domaci Amerikanci nisu vjerovali...

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
21:43 08.04.2021.

Od svibnja se proizvodi u Torlaku.. Pogoni već gotovi...Dace Vucke po nabavnoj ceni.. Svima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije