Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministri zdravstva EU-a nisu se usuglasili oko upotrebe cjepiva AstraZenece

"Očekujemo da će ovi podaci iz EMA-e imati izravan utjecaj ne samo na nacionalne planove cijepljenja, već i na povjerenje naših građana u cjepiva protiv covida-19", upozorili su iz Portugala u pismu ministrima u utorak
07. travnja 2021. u 23:31 4 komentara 466 prikaza
Na Zagrebačkom velesajmu počelo masovno cijepljenje građana protiv covida-19
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministri zdravstva članica Europske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu cjepiva AstraZeneca protiv covida-19, unatoč pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram tog cjepiva.

NAKON SASTANKA S HALMEDOM Plenković: Nastavlja se cijepljenje AstraZenecom, Hrvatska će poštovati stav struke

Ministri su održali izvanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka. Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilazile rizike.

Prije sastanka ministrima je Portugal, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, poslao pismo u kojem se ministri, po agenciji Reuters, pozivaju da potraže zajednički jezik oko uporabe cjepiva. No ministri se na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su različite smjernice. Jedan dužnosnik EU-a rekao je da će se razgovori nastaviti na narednim sastancima.

"Očekujemo da će ovi podaci iz EMA-e imati izravan utjecaj ne samo na nacionalne planove cijepljenja, već i na povjerenje naših građana u cjepiva protiv covida-19", upozorili su iz Portugala u pismu ministrima u utorak.

EU se bori sa sporom provedbom cijepljenja uzrokovanom problemima s opskrbom i promjenama podataka u upotrebi cjepiva AstraZeneca, koje su pojačale sumnje spram tog cjepiva.

NOVI IZVJEŠTAJ EMA-e Plenković: Moramo nabaviti cjepivo kojim se ljudi žele cijepiti

"Usklađivanje na razini EU bit će ključno za zaustavljanje širenja dezinformacija", dodaje se u pismu iz Portugala. "Nužno je da slijedimo koordinirani europski pristup. Pristup koji građane ne zbunjuje i koji ne potiče sumnje u cjepivo", rekla je povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides ministrima na sastanku.

Različite dobne granice

Zemlje EU-a preporučile su različite dobne granice za cijepljenje AstraZenecom, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju.

Njemačka je ograničila uporabu cjepiva AstraZeneca za osobe starije od 60 godina i visoko prioritetne skupine, a državna komisija za cjepiva preporučila je da osobe mlađe od 60 godina koje su dobile prvu dozu AstraZenece trebaju dobiti drugu dozu nekog drugog cjepiva. 

Vial with the AstraZeneca's coronavirus disease (COVID-19) vaccine is pictured in Berlin NJEMAČKI STRUČNJAK: Mlađe žene cijepljene AstraZenecom izložene većem riziku zgrušavanja krvi

Francuska i Belgija rekle su da se cjepivo AstraZenece smije davati samo osobama starijim od 55 godina. U Finskoj se ono daje samo osobama starijim od 65 godina. Italija je u srijedu preporučila da se cjepivom AstraZenece cijepe samo stariji od 60 godina. Ostale zemlje EU trenutno nemaju ograničenja na cjepivo AstraZenece.

Na samom početku provođenja strategije cijepljenja krajem siječnja, Njemačka i Francuska preporučile su da se cjepivo AstraZeneca daje samo osobama mlađim od 65 godina, a Italija i Španjolska u početku su ga savjetovale samo mlađima od 55 godina jer smatraju da nema dovoljno podataka o ispitivanju cjepiva na starijim ljudima. 

Cjepivo je također nakratko povučeno u ožujku u nekoliko zemalja EU-a nakon što su se pojavili prvi slučajevi zgrušavanja krvi, unatoč nedostatku uzročne veze s cijepljenjem. 

>> VIDEO Drugi dan masovnog cijepljenja Zagrepčana na Velesajmu

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati