Naslovnica Vijesti Hrvatska

Njemačka bi s ratifikacijom mogla pričekati čak do proljeća

Nijemci nemaju posebnih zamjerki na Hrvatsku, zadovoljni su akcijskim planom koji smo poslali EK, traže samo da se drži predviđeni tempo, kazala je Pusić.
17. lipnja 2012. u 09:00 127 komentara 2 prikaza
'German Federal Foreign Minister Guido Westerwelle says goodbye to his Croatian counterpart Vesna Pusic after a meeting in Berlin, Germany, 15 June 2012. At the center of talks was the current develop
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell

Njemačka bi s ratifikacijom Pristupnog sporazuma Hrvatske EU mogla čekati do proljeća iduće godine, nakon proljetnog izvješća o monitoringu. Iako se ne očekuju problemi u procesu ratifikacije, Hrvatskoj je stalo da se taj posao obavi što prije kako bi se ostvario predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine. Upravo zbog toga, “da se ništa ne prepusti slučaju”, ratifikacija je bila jedna od tema razgovora ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njemačkoga kolege Guida Westerwellea u petak u Berlinu.

– Nijemci nemaju posebnih zamjerki na Hrvatsku, zadovoljni su akcijskim planom koji smo poslali EK, traže samo da se drži predviđeni tempo. Mi bismo željeli da ratifikacija bude što prije, tim više što sljedeće godine Nijemci imaju izbore – objašnjava V. Pusić te dodaje kako su Berlin posebno zanimali tzv. nameti za mobilne operatore, na što su dobili odgovor da će oni biti ukinuti 30. lipnja.

V. Pusić stigla je u Berlin samo dan nakon što je Westerwelle sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem razgovarao o slovenskoj ratifikaciji, ali i Ljubljanskoj banci. – Rekla sam da to nije europsko pitanje, nego ga moraju riješiti Slovenija i Hrvatska – odgovorila je V. Pusić na pitanje smatra li da bi se Ljubljanska banka ipak mogla odraziti na slovensku ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas