Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon godišnjeg

Merkel krenula u završnu kampanju – iz kazamata Stasija

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.08.2017.
u 09:58

Šest tjedana prije izbora popularnost kancelarke Merkel pala je 10 posto jer je ignorirala “Dieselgate” – aferu s dizelašima

Nakon 10-dnevnog godišnjeg odmora koji je provela u talijanskim Alpama, Angela Merkel krenula je jučer u kampanju, šest tjedana prije izbora za Bundestag.

SPD se stabilizirao

U kampanju je krenula iz zloglasnog zatvora istočnonjemačke tajne policije Stasi (njihove verzije Udbe) u berlinskom Hohenschönhausenu.

Kancelarku čeka posao za koji treba zasukati rukave. Najnovije su ankete pokazale da je podrška njezinoj koaliciji CDU/CSU pala za dva postotna poena, spuštajući ih tako ispod praga većine u Bundestagu, koju su po dosadašnjim anketama imali u mogućoj koaliciji s liberalnim FDP-om. Prema posljednjoj anketi koalicija CDU/CSU osvojila bi 40 posto glasova u odnosu na 42 koliko su imali prošlog tjedna. FDP je pao na sedam posto. Istodobno, SPD s novim čelnikom Martinom Schulzom porastao je dva postotna poena, na 24 posto.

U svemu je pogotovo zanimljiv put SPD-a koji je nakon izbora Martina Schulza za svoga šefa osjetio snažan zamah te u jednom trenutku s manje od 20 posto uzletio iznad 30 posto, da bi se sada stabilizirao na 24. I to je ogroman uspjeh jer ih je Schulz našao na povijesno mršavih 17 posto. No još je prerano nagađati kako bi Schulz mogao doći u situaciju da postane kancelarom jer je zaostatak ogroman. Kao što je to i u izravnoj podršci u kancelarskoj utrci gdje Merkel podržava 49 posto Nijemaca, dok Schulza preferira njih 21 posto.

Pljuska iz Washingtona

No, ako je dovoljno za Schulza, nije za neke od ministara. Prema anketi ARD-a o podršci pojedinim političarima, Merkel ima 59 posto podrške što je pet posto iza najpopularnijeg njemačkog političara, ministra financija Wolfganga Schäublea, ali i četiri iza ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela. U odnosu na prošli mjesec Angela Merkel izgubila je čak deset posto podrške. Utjeha joj može biti i slab osobni rezultat Martina Schulza koji je izgubio četiri posto i pao na 33 posto. Institut Infra-Dimap kao razlog pada popularnosti kancelarke navodi njezino ignoriranje “Dieselgatea” – krize s dizelašima. Čini se kako su njemački građani procijenili da je njemačka vlada previše naruku išla industriji, a premalo vodila računa o okolišu i ekologiji. Istodobno, utjecajni američki Foreign Policy donio je širu analizu o tome kako je Merkel unijela prividan mir u javnu diskusiju. Osim naslova “Angela Merkel škodi njemačkoj demokraciji”, zanimljiva je i teza – stabilnost je dobila tako što je iz javnog diskursa izbila bilo kakvu debatu.

Komentara 6

DU
Deleted user
10:30 12.08.2017.

Zločinac se vraća na mjesto zločina.

AL
alphazulu99
10:10 12.08.2017.

Krenula sa ranijeg radnog mjesta.

KA
KaraMarko
21:25 12.08.2017.

Baba ne shvata da je Francuska dala poslijednju sansu za spas EU a to ce da traje jos 3 godine jer kako se vidi nista se ne desava vec se nastavlja sa propalom EU politikom i njenim praznim obecanjima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije