Naslovnica Vijesti Svijet

Nizozemska usvojila zakon o zabrani prekrivanja lica u javnim ustanovama

Donji dom parlamenta prijedlog zakona usvojio je 2016., nakon što nije uspio pokušaj nametanja općenitije zabrane nošenja burki i drugih velova za prekrivanje lica.
26. lipnja 2018. u 16:47 7 komentara 592 prikaza
Ilustracija
Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell

Gornji dom nizozemskog parlamenta u utorak je donio zakon o zabrani prekrivanja lica u javnim ustanovama, kao što su škole, vladini uredi i bolnice. Donji dom parlamenta prijedlog zakona usvojio je 2016., nakon što nije uspio pokušaj nametanja općenitije zabrane nošenja burki i drugih velova za prekrivanje lica.

MVEP pozdravlja Ova država ukida ograničenja za hrvatske radnike!

Novi zakon zabranjuje sve čime se može prekriti lice, uključujući motorističke kacige i skijaške maske, u javnim ustanovama, ali ne na ulici. Kritičari upozoravaju da se time želi iskorijeniti islamske velove kao što su burka i nikab.

Glavno savjetodavno tijelo danske vlade zaključilo je 2015. da je izbor nošenja islamskog vela zajamčen ustavnim pravom na slobodu vjeroispovijesti te da ne vidi zašto bi ga trebalo ograničavati.

Blaženka Divjak Zbog nesuglasja Divjak zatražila hitan sastanak: Molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak

Zaključilo je također da je zakon nepotreban jer samo 200 do 400 žena u Nizozemskoj nosi burku ili nikab, pa nije vjerojatno da bi one mogle biti dovoljno velik problem za škole, bolnice ili javni prijevoz koji bi zahtijevao zakonsku regulaciju. Mjere protiv nošenja islamskih velova već su poduzete u Belgiji, Francuskoj, Danskoj i Španjolskoj, među ostalima.

Ilustracija
1 / 2
3d printer
ništa novo Tko provodi Zakon o zaštiti životinja, a tko još uvijek misli da je iznad Zakona? Irska Nizozemska NEVJEROJATNO Bizaran rasplet! Obranio penal u raspucavanju, sudac ga isključio
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas