Naslovnica Vijesti Svijet

Nizozemska - rekordnih 208 dana bez vlade

To je najduži period kojega je Nizozemska provela bez funkcionalne vlade još od 1977. godine kada je ipak postignuta koalicija
07. listopada 2017. u 18:28 4 komentara 437 prikaza
Foto: DPA/Pixsell, Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

U ponedjeljak Nizozemska će oboriti jedan prilično neobičan rekord. Naime, toga će dana ući u 208. dan bez vlade, još od parlamentarnih izbora održanih 15. ožujka, što je najdulji period koji je ta država provela bez premijera i ministara od 1977. godine.

Njemačka, socijaldemokrati MARINA ŠERIĆ Socijaldemokracija je izdala svoje ideale i tako postala ugrožena vrsta

Doduše, ne može se reći da im loše ide u ovom vremenu bezvlašća. Gospodarstvo sasvim dobro funkcionira, naplata poreza i plaćanje preuzetih obveza odvija se bez problema, život ide nekim svojim ustaljenim tijekom.

Problem je isključivo političke prirode, i to ponajprije zato što je na izborima u parlament, koji broji 150 zastupnika, ušlo čak 13 stranaka. Ovako velika fragmentacija glasova znači da su za bilo kakvu koaliciju koja bi mogla osigurati 76 glasova potrebne čak četiri stranke. Budući da su apetiti političara u ovakvoj situaciji znatno narasli, dogovora nema iako već više od pola godine pregovaraju svi sa svima. Ipak, u cijeloj toj mreži pregovora ni jedna kombinacija nije bila uspješna.

Uvijek nešto nedostaje. Malo, ali nedostaje. Inače, prosječno vrijeme tijekom kojeg su Nizozemci slagali koalicije i vlade po izborima za parlament iznosi 87 dana. Ipak, dugotrajni periodi bez vlade nisu toliko neuobičajeni. Upravo 208 dana, baš kao i Nizozemska u ponedjeljak, bez vlade je 2010. godine bio i Irak, i to nakon prvih izbora koji su u toj zemlji provedeni nakon svrgavanja Sadama Huseina. Iako su Iračani bili u životnoj opasnosti izlaskom na birališta, političarima u tada novoformiranom parlamentu trebalo je više od pola godine da se dogovore tko će doista upravljati zemljom. Bar formalno, ako se izuzme utjecaj koji SAD ima na službeni Bagdad.

Tu je i Bosna i Hercegovina, koja je u političkom vakuumu bez vlade bila 450 dana. Tu je, uostalom, i Hrvatska u kojoj je tadašnjem premijeru Oreškoviću Sabor izglasao nepovjerenje 16. lipnja 2016., da bi sadašnji premijer Plenković Vladu predstavio, i dobio povjerenje Sabora tek 19. listopada. U međuvremenu postojala je nefunkcionalna tehnička vlada. Ipak, rekord među svim zemljama svijeta drži Belgija, koja je od 2010. punih 589 bila dana bez vlade.

Uhićen muškarac Talačka kriza u Nizozemskoj: pod nožem držao ženu 90 minuta Peter Szijjarto Odluka ministra Mađarska opozvala veleposlanika u Nizozemskoj nakon kritika Malcolm Turnbull Opustio se Australski premijer na meti kritika zbog ove fotografije

VIP izdvaja za Vas

  • ante.oreskovic75:

    Blago njima!Vjerojatno ne moraju biti slušati nebulozne onih koji se žele prikazati kao pametni političari!

  • NV:

    Tamo kad nema vlade ne stane život. Mogu i 10 godina bez nje.

  • rotterdam49:

    Sve je u funkciji i bez vlade.Kuca posa, kuca posa .