Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarska opozvala veleposlanika u Nizozemskoj nakon kritika

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto objavio je u petak opoziv "zbog konzultacija" mađarskog veleposlanika u Den Haagu
25. kolovoza 2017. u 12:59 8 komentara 776 prikaza
Peter Szijjarto
Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto objavio je u petak opoziv "zbog konzultacija" mađarskog veleposlanika u Den Haagu nakon oštrih kritika koje je iznio nizozemski veleposlanik u Budimpešti na račun vlade Viktora Orbana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Mirgayas Shirinsky Ruski veleposlanik pronađen mrtav u rezidenciji

"Mađarska je pozvala na konzultacije svojeg veleposlanika u Nizozemskoj", objavio je Szijjarto a prenijela službena agencija MTI.

Do odluke dolazi dan nakon što je mađarski tjednik 168 Ora objavio intervju u kojem nizozemski veleposlanik Gajus Scheltema, na kraju misije u Budimpešti, uspoređuje neke metode mađarske vlade s onima muslimanskih ekstremista.

Szijjarto je naglasio kako mađarska vlada zahtijeva javnu ispriku. "Nećemo pristati na objašnjenja iza zatvorenih vrata", naglasio je on.

Scheltema je kritizirao u tjedniku način na koji Orban pristupa migracijskom pitanju, s obzirom da je mađarski čelnik u nekoliko navrata usporedio migrante s "teroristima".

"Oni koji se fanatično okreću religiji stvaraju si neprijatelje po istom načelu kao mađarska vlada", ocijenio je diplomat prema riječima koje je na mađarskom prenio 168 Ora.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders ocijenio je incident "u najmanju ruku neugodnim".

policija Nizozemska Koncert otkazan zbog terorističke prijetnje: pronađen autobus s plinom Dollard/Dollart GRANIČNI SPOROVI: MOŽE I DRUKČIJE Sporazum Nizozemska – Njemačka: granica u Dollartu ostat će neodređena Viktor Orban 'DOMOLJUBNI PROGRAM' Umjesto tjelesnog Mađari uvode 'obavezno vojno obrazovanje'
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Bravo Orban, bravo Peter ! Tako se to radi.U Europi ima puno birokrata koji misle da drugima mogu docirati i pametovati.Uzivam kad netko te tipove spusti na zemlju.

  • Deleted user:

    tako se to radi u suverenoj drzavi......mogao bi anemicni kod Orbana na kratki tecaj o cuvanju dostojanstva i obrani nacionalnih interesa.....

  • ..Marsijanac:

    Bravo Madjari!