Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas s neba

Nizozemska policija trenira grabežljivce za rušenje dronova

Orao
Foto: Youtube Screenshot
1/4
02.02.2016.
u 07:00

Ptice na dresuri pokazuju zanimljivu taktiku kojom obaraju dronove bez da ih ozljede propeleri

Upotreba dronova postupno zabrinjava sve veći broj vatrogasaca i kontrolora zračnog prometa. Nizozemska nacionalna policija stoga je ujedinila snage s tvrtkom "Guard From Above", koja se bavi dresurom orlova i sigurnošću, a sve to kako bi smanjili ovu pojavu.

Iz tvrtke kažu da je projekt 'malo tehnološko rješenje za veliki tehnološki problem'. Izvršni direktor, Sjoerd Hoogendoorn i šef odjela Ben de Keijzer dresiraju ptice da vrebaju nad neovlaštenim bespilotnim vozilima, javlja Guardian.

Dronovi su veličine ptičjeg plijena, iako manje ptice neće napasti, veće ptice naprava će ugroziti pa će stoga uzvratiti. Instinktivno brane svoje gnijezdo ili teritorij, bilo od druge ptice ili uređaja sličnog životinjskom biću.

Foto: Youtube Screenshot

Grabežljivci na dresuri pokazuju zanimljivu taktiku kojom obaraju dronove bez da ih ozljede propeleri. Izgleda kao da namjerno ciljaju središte uređaja jer imaju nevjerojatnu oštrinu vida i preciznost.

Kada se propeleri drona okreću ljudi ih vide zamućeno. Nagađa se da orlovi percipiraju potpune pokrete i zbog toga izbjegavaju ozljede. Napadaju na način na koji bi posegnuli i za stvarnim plijenom.

Ptice iz "Guard From Above" obučavaju se da uhvate dron, ali i da ga vrate nazad trenerima.

Treniranje grabežljivaca za rušenje dronova zadnji je u nizu pokušaja za rješavanje nepoželjnih bespilotnih objekata.

>> Nizozemska predstavila svoj plan predsjedanja Unijom

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
07:27 02.02.2016.

umjesto da se sve koji dronovima izvode gluposti teško kazni, sad će jadne životinje glavom platiti. jedno je igra, i vježbanje, a sasvim nešto drugo hvatati dron koji nema baš neku mirotvornu misiju. jest, kamera 'vidi' uglavnom dolje, ali imama i malo bolje opremljenijih kamera i dronova. samo čekamo kad će početi lov dronova na jastrebe, orlove.

GE
Georgina56
09:59 02.02.2016.

zasto se ne zabrani prodaja dronova?barem bi malo smanjili opasnost.dozivjela sam nalet drona u Grckoj , izuzetno neugodni osjecaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije