Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJSUVREMENIJI I NAJNAPREDNIJI

Nizozemska je svjetska sila u proizvodnji strojeva za izradu čipova

ASML
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
19.03.2024.
u 16:09

Ondje već neko vrijeme postoji nekoliko kompanija, ali i više startupa u kojima se razvijaju nove tehnologije za proizvodnju poluvodiča. Dapače, ASML Holding NV u ovom je trenutku najveća europska tehnološka kompanija.

U općoj jurnjavi za proizvodnjom poluvodiča izvan Tajvana, Južne Koreje, a pogotovo Kine, u što Europa i Sjedinjene Države ulažu puste milijarde dolara, šira javnost zaboravlja kako na Starom kontinentu postoji jedna sasvim ozbiljna sila kada se o proizvodnji poluvodiča radi. To je Nizozemska. Ondje već neko vrijeme postoji nekoliko kompanija, ali i više startupa u kojima se razvijaju nove tehnologije za proizvodnju poluvodiča. Dapače, ASML Holding NV u ovom je trenutku najveća europska tehnološka kompanija. Ova tvrtka, čija kratica konkretno znači Advanced Semiconductor Materials Litography, osnovana je 1984. godine, a bavi se razvojem tehnologije za izradu poluvodiča bez koje u tom polju ne bi bilo previše napretka jer su njihovi fotolitografski strojevi sve precizniji pa tako omogućuju i sve točnije i sve manje čipove.

S prošlom godinom ASML je najveći dobavljač u poluvodičkoj industriji, ali je i najveći svjetski dobavNljač strojeva za ekstremnu ultraljubičastu litografiju koja je potrebna kako bi se radili najnapredniji čipovi. Drugim riječima, kineske kompanije mogu imati kapacitete kakve žele, mogućnost masovnosti proizvodnje da gotovo monopoliziraju svijet, no bez strojeva koji dolaze iz ove nizozemske kompanije to vrijedi malo, jer to neće biti najsuvremeniji i najnapredniji čipovi. Tvrdnja da se radi o najvrednijoj europskoj tehnološkoj kompaniji potvrđena je ovog mjeseca kada je procijenjena tržišna kapitalizacija ASML-a dosegnula 397 milijardi dolara. To je gotovo dvostruko manje od najvećeg svjetskog proizvođača čipova, tajvanskog TSMC-a, ali više od, recimo korejskog Samsunga, a dvostruko više od Intela. Već po ovome Nizozemska bi doista bila sila u proizvodnji čipova. No ASML nije jedina kompanija iz tog sektora koja tamo postoji jer ondje je i proizvođač čipova NXP te još proizvođača opreme za takvu proizvodnju, ASM International NC te BE Semiconductor. Ne treba zaboraviti da Nizozemska ima duboku znanstvenu bazu koja joj omogućuje da potakne krupni kapital prema ulaganju u startupe koji se bave i temeljnom znanosti ili "dubokom tehnologijom".

Što se tiče ASML-a, riječ je o strojevima koji optički uslikavaju šablone čipova u materijal koji je prekriven filmom fotoosjetljivog materijala i onda se ta operacija ponavlja na desetke puta u jednom komadu materijala, odnosno silicija. Nakon toga oblikuju se elektronički strujni krugovi. Praktički svaka kompanija koja se bavi čipovima koristi strojeve ASML-a, nekih 67 posto litografskih strojeva koji su se koristili u svijetu 2011. godine potjecalo je od tamo. Iako taj podatak nije previše svjež, malo je razloga za sumnju da se u međuvremenu to bitnije promijenio. Postoji za to i jedan sasvim konkretan razlog, a taj je što ASML praktički od početka surađuje s najvećom svjetskom kompanijom za proizvodnju čipova, a to je spomenuti TSMC. Oni su proizvodnju modernih 90 nanometarskih poluvodiča počeli koristeći upravo strojeve ASML-a. Kasnije se ta preciznost spustila i na 32 nanometra. Cijene takvih strojeva koje su prije nekih 12 godina bile oko 27 milijuna eura, što samo po sebi nije malo, u međuvremenu su narasle na 170 milijuna za jeftiniji pa sve do 370 milijuna za najskuplji model. I već sada, iako je cijena novog modela objelodanjena tek prošlog mjeseca, imaju narudžbe za deset do 20 modela, a proizvodnju podižu jer potražnje – ima. Ništa čudno s obzirom na to koliko se ulaže u proizvodnju čipova kako bi se smanjila ovisnost o Kini, pa i o Tajvanu, čiji TSMC proizvodnju planira uspostaviti i na drugim kontinentima. Ukupne brojke još su i impresivnije, nizozemske tvrtke koje se bave poluvodičima proizvode oko devet posto svih poluvodiča koji se godišnje naprave u svijetu, a na njih otpada 24 posto vrijednosti svih na burzama izlistanih nizozemskih kompanija, a to je nekih 276 milijardi eura. Može se reći kako je Philips, svakako najpoznatija nizozemska kompanija, napravio veliku pogrešku kada je ulaganja i vlasništvo ne samo nad ASML-om nego i nad TSMC-om ostavio prije negoli su se one počele razvijati u globalno važne entitete, a svakako je točno da bez Philipsa danas ovih kompanija ne bi uopće bilo. A obje kompanije danas su toliko jake da im konkurencija nije blizu, iako je imaju.

Čipovi proizvedeni ASML-ovim strojevima nalaze se i u iPhoneima, kao što ih za proizvodnju svojih čipova koristi Nvidia, koja je trenutačno za ulagače najatraktivnija kompanija. Što se tiče znanja i tehnologije, ASML je praktički monopolist, nema druge kompanije u svijetu koja takvo nešto ima, ali zbog toga su njihovi strojevi podložni i strogim regulativama i sigurnosnim propisima te su često i tema trgovinskih ratova. Peter Wennink, direktor tvrtke koji je na odlasku te bi ga ove godine trebao naslijediti Christophe Fouquet, zna koliko je kompanija važna za Zapad pa ne bira riječi o političarima.

VEZANI ČLANCI:

– Nemaju vizije, odgovaraju samo na trenutačne probleme, a ne ulažu dovoljno u strukturnu znanost, obrazovanje i industriju – kazao je Wennink, čija je kompanija rado zaposlila sto inženjera iz Philipsa za lanjskog kresanja u poznatoj nizozemskoj tvrtki, a na migracije gleda sasvim povoljno te Peter Wennink misli kako bi ograničenje migracija dovelo do toga da ASML mora dio svoje proizvodnje preseliti izvan granica Nizozemske.

GALERIJA Najviše sunčanih sati: Ovo su najsunčaniji gradovi u Hrvatskoj

ASML
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije