Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jan de Jong

Nizozemac pisao Plenkoviću: Izdajte vize za digitalne nomade i zaradti ćete velik novac

Foto: PIXSELL/LINKEDIN
27.07.2020.
u 17:09

De Jong smatra da bi trebalo omogućiti život u Hrvatskoj zaposlenicima koji rade na daljinu i za to primaju visoke plaće, bez da im se oporezuju plaće. Hrvatska bi, objašnjava profitirala na drugi način

Ako smo otvorili Hrvatsku za turiste, zašto ne bismo to učinili i za visokoplaćene digitalne nomade? Pitanje je to koje je premijeru Andreju Plenkoviću postavio Jan de Jong, Nizozemac koji već 14 godina živi i radi u Hrvatskoj. U otvorenom pismu premijeru predlaže da Hrvatska krene izdavati vize za digitalne nomade.

Naime, de Jong smatra da bi trebalo omogućiti život u Hrvatskoj zaposlenicima koji rade na daljinu i za to primaju visoke plaće, bez da im se oporezuju plaće. Hrvatska bi, objašnjava profitirala na drugi način.

 

- Proteklih mjeseci promovirao sam Hrvatsku kao nevjerojatnu zemlju za život digitalnih nomada. Moji LinkedIn postovi o digitalnim nomadima imali su više od 450.000 pregleda. Kao rezultat, pristigao mi je velik broj poruka ljudi iz cijelog svijeta koji ozbiljno razmišljaju poduzeti ovaj korak - ali svi se pitaju "kako"? (zbog poreznih zakona i dozvola boravka). Zamislite da date digitalnim nomadima pravo da dolaze i rade u Hrvatsku maksimalno 12 mjeseci - bez obzira na njihovo državljanstvo u okviru digitalne nomadske vize. Mnogi stanovi koji su prazni izvan sezone mogli bi pronaći nove stanare. Plaće koje ti digitalni nomadi zarade trošit će u Hrvatskoj, što bi bio ogroman poticaj našem gospodarstvu - objašnjava ovaj Nizozemac ističući Estoniju kao uspješan primjer takve prakse.

 

 

Ključne riječi

Komentara 29

ET
etizop12
19:30 27.07.2020.

zanimljivo stanje nacije... od devet komentara samo je jedan shvatio članak

KN
Knez
19:08 27.07.2020.

Dakle imaju visoka primanja i onda bi još da se oslobode plaćanja poreza. I ja bi plaču bez oporezivanja. Realnije bi bilo da se dogovore na neki manji postotak.

DU
Deleted user
17:48 27.07.2020.

Drugim riječima domaći bi postali građani drugog reda u odnosu na tzv. "digitalne nomade". Iz svojih skromnih primanja izdvajali bi za poreze kojima se financira infrastruktura koju bi digitalni nomadi koristili čak i više nego oni sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije