Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE AGENCIJE IPSOS

Nizak interes za europske izbore: HDZ s najviše podrške, većina manjih stranaka ispod praga

Varaždin: Predstavljanje kandidata za europske izbore s liste HDZ-a
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
25.05.2024.
u 22:25

Dnevnik Nove TV prvi je objavio istraživanje agencije Ipsos koje pokazuje da je interes hrvatskih građana za nadolazeće izbore za Europski parlament nizak, s očekivanom izlaznošću od nešto više od 32 posto

Objavljeno je istraživanje o ozračju među hrvatskim građanima uoči izbora za Europski parlament. Naime, rezultati pokazuju da je interes građana za izlazak na ove izbore niži nego za izbore za Sabor, što je u skladu s dosadašnjom izlaznošću na Europske izbore, piše Dnevnik.hr.

Prema istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos, na izbore za Europski parlament 9. lipnja izaći će nešto više od 32 posto građana. Vjerojatno će glasovati njih 37,5 posto, vjerojatno neće glasovati 12,4 posto, sigurno neće glasovati 12,1 posto, a ne zna ili nije sigurno - gotovo 5 posto ispitanih.

Zasad izborni prag od 5 posto prelaze sljedeće liste: HDZ s 28,5 posto podrške, SDP i partneri sa 17,8 posto, politička platforma Možemo! s gotovo 10 posto, Domovinski pokret sa 7,4 te Most s partnerima s 5,4 posto glasova. 

Foto: Dnevnik Nove TV

Blizu izbornog praga su IDS i partneri s 3,8 posto, lista predvođena influencericom Ninom Skočak je na 1,9 posto, a Pravo i pravda, stranka trenutačnih europarlamentarca Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića ima potporu svega 1,8 posto birača.

Foto: Dnevnik Nove TV

POVEZANI ČLANCI:

Potporu ispod 1 posto ima Odlučnost i pravednost Karoline Vidović-Krišto, kao i Javno dobro, politička platforma koja okuplja volontere i ljubitelje životinja.

Foto: Dnevnik Nove TV

Među strankama s manje od pola posto podrške je lista predvođena još jednim hrvatskim europarlamentarcem Ladislavom Ilčićem, kojega podržava svega 0,2 posto ispitanih.

Foto: Dnevnik Nove TV

Neodlučno je gotovo 15 posto ispitanika. Treba napomenuti i kako je istraživanje provedeno u prvim tjednima svibnja, pa rejtinzi pokazuju snagu stranaka iz tog razdoblja. Istraživanje o europskim izborima za Novu TV provela je agencija Ipsos u okviru svibanjskog Crobarometra, na reprezentativnom uzorku od 990 punoljetnih građana Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,6%.

Foto: Dnevnik Nove TV

FOTOGALERIJA Srdačni zagrljaji, osmijesi na licima, buketi cvijeća i optimistične poruke. Habijan rekorder u primopredajama

Varaždin: Predstavljanje kandidata za europske izbore s liste HDZ-a
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije