Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNI DANI

Niz prosvjeda se nastavlja: Više od 150 ugostitelja zatvorilo kafiće na sat vremena

Bjelovar: U znak prosvjeda ugostitelji simbolično na sat vremena zatvorili objekte
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/9
30.09.2020.
u 15:02

Na teško stanje ugostitelja upozoravaju i iz Dubrovnika, koji je u ovoj turističkoj sezoni, koja je drugdje na Jadranu bila čak i solidna, najteže pogođen izostankom avionskog prometa, kruzera i turista iz dalekih zemalja.

Više od 150 ugostitelja u Bjelovaru i Dubrovniku u srijedu je u akciji "3 do 12" na jedan sat prestalo usluživati goste u svojim objektima, nastavljajući time niz prosvjeda po Hrvatskoj koje je pokrenula Nacionalna udruga ugostitelja s ciljem ukazivanja javnosti i Vladi na njihov težak položaj i važnost pronalaska rješenja za opstanak.

To je treći u nizu prosvjeda ugostitelja u sklopu akcije Nacionalne udruge ugostitelja za spas ugostiteljstva, u okviru koje su nedavno zatvaranjem objekata i neposluživanjem gostiju na sat vremena prvo prosvjedovali ugostitelji Istre i Kvarnera, a potom i Dalmacije.

"Ukupno je do sada svoje goste i javnost na teško stanje u ugostiteljstvu privremenim prestankom usluživanja upozorilo više od 1.750 ugostiteljskih objekata", ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja, uz napomenu da su u Bjelovaru i Dubrovniku svoje članove-ugostitelje na takav miran prosvjed pozvali Nezavisna udruga ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga ugostitelja Dubrovnik.

I jedni i drugi, iako na suprotnim stranama zemlje, u kontinentalnom dijelu i na moru, u prosvjedima su u srijedu, kao i njihovi kolege iz prethodnih prosvjeda, istaknuli mjere koje smatraju nužnima za spas ugostiteljske struke, teško pogođene pandemijom koronavirusa i karantenom.

Tako traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, spuštanje stope PDV-a na hranu (tj. na jelo, bezalkoholna pića, napitke, pivo i vino) na 10 posto, kao i kredite za likvidnost od HAMAG BICRO-a i za investicije od HBOR-a te državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka.

"Ne tražimo ništa drugo nego mogućnost da radimo i pošteno zarađujemo kako bismo sačuvali radna mjesta zaposlenika, za što je nužna dostupnost sredstava za likvidnost i investicije, a uz to i porezna reforma, koja bi nam omogućila da posuđeni novac vratimo. Ne poduzme li Vlada najažurnije korake u tom smjeru, slijedi nam gubitak više tisuća radnih mjesta u ovom sektoru i daljnje iseljavanje mladih", poručio je iz Bjelovara predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije Srećko Koljić.

Na teško stanje ugostitelja upozoravaju i iz Dubrovnika, koji je u ovoj turističkoj sezoni, koja je drugdje na Jadranu bila čak i solidna, najteže pogođen izostankom avionskog prometa, kruzera i turista iz dalekih zemalja.

"Dubrovnik je i grad visokih cijena najmova i troškova života, tako da su ugostitelji i dvostruko pogođeni. Ne riješi li se ova situacija povoljno, izgubit ćemo zaposlenike, koji će pokušati zaraditi za život izvan Hrvatske. Gubitak kvalitetnih i obrazovanih zaposlenika u ugostiteljstvu nećemo moći nadoknaditi i dubrovački turizam neće moći po završetku pandemije poslovati na visokoj razini kao ranije", upozorio je predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić.

Postoji i opasnost da osim zaposlenika nestanu i radna mjesta, jer je dio dubrovačkih ugostitelja već odlučio zatvoriti svoje tvrtke i obrte te se preseliti u druge zemlje, a nastavi li se ovakva situacija, na takav će ih se potez odlučiti i više, poručuje Vlašić.

Iz Nacionalne udruga ugostitelja podsjećaju i na anketu koju su proveli na uzorku od više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske, u kojoj je njih 80 posto najavilo otkazivanje ugovora djelatnicima, dok ih je 60 posto reklo da imaju pad poslovanja veći od 50 posto, a 40 posto ih očekuje da neće opstati do iduće sezone.

VIDEO: Ugostitelji u Bjelovaru u znak prosvjeda zatvorili su objekte na sat vremena

 

Ključne riječi

Komentara 2

TA
Talleyard
16:05 30.09.2020.

Svako zlo za neko dobro, da probadnu brojni promotori nerada, barovi, kafići... U jednoj Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama usred bijela radnog dana nema nikog na terasama osim turista, a kod nas prepune terase. Poslovni stranci nas pitaju kakav je to blagdan da su nam terase pune mladog svijeta koji bi trebao raditi.

FE
fefellerunt
17:13 30.09.2020.

kako zatvorili , pa gdje će paraziti i štetočine sa državnog korita ( agencije, uprave, školstvo, zdravstvo , vojska, policija , pravosuđe ....)sad provoditi radno vrijeme? kako će isti potrošiti svoj teškom mukom stečeni novac jer su došli na posao?o? kako će naši pošteni poduzetnici da dogovaraju poslove , što mitom, što vezama ? Zar se zaboravlja da je Hrvatska zemlja znanja , od znanja jednog konobara koje vrijedi znatno više od bravra, do onih znanja i vrlina do kojih Hrvati posebno drže poput: podmićivanja, poltronstva, lopovluka, prevare, "lobiranja" itd itd Sad će jadni morat po trgovinama da troše pare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije