Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA BOLEST

'Nitko ne želi vidjeti masovno klanje, ali moramo usmrtiti 150.000 grla stoke'

Ilustracija
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
28.05.2018.
u 09:52

Bolest je prvi put otkrivena u srpnju prošle godine na farmi na Južnom otoku i od tada se proširila na 37 farmi diljem zemlje

Na Novom Zelandu se spremaju zaklati do 150.000 grla stoke u pokušaju da iskorijene bolest izazvanu bakterijom Mycroplasma bovis.

'To je težak poziv - nitko ne želi vidjeti masovno klanje', kazala je premijerka Jacinda Ardern u ponedjeljak u izjavi.

Alternativa ovoj odluci je dopustiti da se infektivna bolest proširi diljem zemlje i ugrozi 10 milijuna grla stoke na preko 20.000 farmi na kojima se proizvode meso i mliječni proizvodi.

Uklanjanje oko 126.000 grla stoke, uz 26.000 čije je uklanjanje u tijeku, dogodit će se tijekom iduća 24 mjeseca.

Ilustracija
1/3

Bolest je prvi put otkrivena u srpnju prošle godine na farmi na Južnom otoku i od tada se proširila na 37 farmi diljem zemlje.

Mycroplasma bovis je bolest koju je teško dijagnosticirati i liječiti, upozorava ministar za poljoprivredu i biosigurnost Damien O'Connor.

Zbog toga će razloga vlada možda u nekom trenutku dopustiti prisustvo bolesti kako bi se u novozelandskim stadima naučili boriti s njom, kazao je O'Connor.  

Komentara 4

KA
kažemja
11:44 28.05.2018.

Te jadne životinje ovako ili onako čeka klanje !

Avatar nekakav
nekakav
10:34 28.05.2018.

i tako nam novi zeland, zemlju koju prikazuju kao strašno bogatu i razvijenu, sad prikazuju u lošem svjetlu... zemlju koja je u biti poljoprivredna zemlja. iz koje su otišli svi koji su mislili svojom glavom. da bi oni koji su ostali ipak smogli snage za poziv mladim obrazovanima, uglavnom azijatima, da dođu k njima. mi to nećemo smoći. jer kad pogledamo naše more, obalu, brda, ravnice, šume, dosta nam je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije