Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nisu ni punoljetni, a već izrađuju solarne jurilice

U organizaciji Tehničke škole iz Siska, uzbudljiva utrka automobila na solarni pogon održana je sisačkim ulicama
07. lipnja 2014. u 15:21 1 komentara 976 prikaza
urka solarnih vozila
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/16

Projekt SOELA, koji je lani uspješno okončan uz potporu fondova EU, ipak je nastavljen zahvaljujući entuzijazmu učenika i njihovih mentora u šest hrvatskih tehničkih škola, koje su sudjelovale u projektu. Oni su usavršili izradu lani predstavljenih, pa su se ponovo ogledali na sisačkim ulicama.

Automobilima, koji su izgrađeni sredstvima pretpristupnih fondova, na drugoj se utrci priključio i solarni automobil tri srednjoškolca iz Rijeke, koji su solarni automobil, kao diplomski rad, izradili vlastitim sredstvima.

U organizaciji Tehničke škole iz Siska, uzbudljiva je utrka održana sisačkim ulicama. Svakih deset minuta startao je po jedan automobil, a ostvarena vremena odlučila su poredak.

Najbrže je vrijeme ostvario solarni automobil srednjoškolaca iz Zadra, ali je zbog kaznenog vremena uzrokovanog tehničkim propustom, zauzeo drugo mjesto. Tako je pobjednik automobil Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod (vozač Domagoj Delić), drugo je vozilo Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra (Valentino Raspović), a slijede vozila Tehničke škole Kutina (Bojan Cvetojević), Elektrotehničke i prometne škole Osijek (Marko Ribarić), Tehničke škole Sisak (Dominik Žarković), Srednje strukovne škole Velika Gorica (Filip Miljak) i Elektro-industrijske i obrtničke škole Rijeka (Igor Pomazan).

Projektu su kao pokrovitelji i sponzori potporu dala hrvatska ministarstva i fondovi, regionalna i lokalna samouprava i drugi.

>>Učenici pustili u pogon prvu solarnu jurilicu

Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
HLADAN I OBLAČAN TJEDAN
Pripremite lopate: Tijekom tjedna bi mogao pasti i prvi snijeg u nizinama
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene