Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
futuristička utrka

Nisu ni punoljetni, a već izrađuju solarne jurilice

urka solarnih vozila
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/16
07.06.2014.
u 15:21

U organizaciji Tehničke škole iz Siska, uzbudljiva utrka automobila na solarni pogon održana je sisačkim ulicama

Projekt SOELA, koji je lani uspješno okončan uz potporu fondova EU, ipak je nastavljen zahvaljujući entuzijazmu učenika i njihovih mentora u šest hrvatskih tehničkih škola, koje su sudjelovale u projektu. Oni su usavršili izradu lani predstavljenih, pa su se ponovo ogledali na sisačkim ulicama.

Automobilima, koji su izgrađeni sredstvima pretpristupnih fondova, na drugoj se utrci priključio i solarni automobil tri srednjoškolca iz Rijeke, koji su solarni automobil, kao diplomski rad, izradili vlastitim sredstvima.

U organizaciji Tehničke škole iz Siska, uzbudljiva je utrka održana sisačkim ulicama. Svakih deset minuta startao je po jedan automobil, a ostvarena vremena odlučila su poredak.

Najbrže je vrijeme ostvario solarni automobil srednjoškolaca iz Zadra, ali je zbog kaznenog vremena uzrokovanog tehničkim propustom, zauzeo drugo mjesto. Tako je pobjednik automobil Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod (vozač Domagoj Delić), drugo je vozilo Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra (Valentino Raspović), a slijede vozila Tehničke škole Kutina (Bojan Cvetojević), Elektrotehničke i prometne škole Osijek (Marko Ribarić), Tehničke škole Sisak (Dominik Žarković), Srednje strukovne škole Velika Gorica (Filip Miljak) i Elektro-industrijske i obrtničke škole Rijeka (Igor Pomazan).

Projektu su kao pokrovitelji i sponzori potporu dala hrvatska ministarstva i fondovi, regionalna i lokalna samouprava i drugi.

>>Učenici pustili u pogon prvu solarnu jurilicu

Komentara 1

SO
Soljženicin
18:15 07.06.2014.

Tko uči taj i ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije