Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADE ZA VOLONTERE

'Ništa vas ne može ispuniti kao kad svojih 5 minuta posvetite nekome'

Slavonski Brod: Dodijeljene godišnje volonterske nagrade za poslodavca godine za osobe s invaliditetom i volontere godine
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
07.12.2023.
u 17:10

U Slavonskom Brodu nastavili su jedinstvenu višegodišnju praksu da u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera nagrade one najhumanije i najplemenitije među nama

Ines Koropatnicki, Andrija Rizvić, Ivan Mutina, Tomislav Grgić i Željko Marković dobitnici su ovogodišnje nagrade za volonterski rad i pomoć osobama s invaliditetom. Naime, u Slavonskom Brodu nastavili su jedinstvenu višegodišnju praksu da u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera nagrade one najhumanije i najplemenitije među nama. To su ljudi koji poduzimaju sve što je u njihovoj moći da se invalidne osobe uključe u život zajednice na kvalitetan i koristan način i koji pomažu drugim ljudima da se osjećaju sigurnije, bolje i manje napušteni.

Pozitivna energija

Jedna od njih je i socijalna radnica Ines Koropatnicki, odgovorna i nesebična volonterka koja svojom svestranošću i uključenošću pomaže u radu Udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu – Obiteljski koordinator te savjetuje. Ona održava radionice za roditelje djece s teškoćama u razvoju, pružajući im direktnu podršku i osnaživanje.

– Volonterka sam više od 20 godina. Iza mene je puno humanitarnih akcija. Ljudima pomažem dragovoljno. Ništa vas ne može tako razveseliti i ispuniti kao kada svojih pet minuta posvetite nekome, a on vam ispruži svoje ruke, zagrli vas i da osmijeh. Bila sam sretna i samom nominacijom, a nagrada je kruna duge volonterske karijere – kaže Ines.

Neke su nagrade otišle i u ruke mladih volontera koji su se kao pojedinci odlučili pomagati na nekom konkretnom mjestu. Jedan od njih je i Tomislav Grgić, koji svake srijede dolazi u udrugu distrofičara i ostalih tjelesnih invalida Loco-Moto i pomaže pri visećoj kuglani. Kako sam kaže, nagrada mu je dala novi jak vjetar u leđa, no i bez toga bi nastavio uživati u posebnom prijateljstvu s članovima udruge. Volontirati je počeo na nagovor djevojke.

POVEZANI ČLANCI:

– U početku nisam znao kako će sve izgledati, ali nakon prvog puta, kupila me ogromna količina pozitivne energije. Više na to ne gledam kao na volontiranje nego kao na druženje. Ne da mi nije teško, nego mi je veliki užitak i sreća dolaziti tamo iz tjedna u tjedan – ističe Grgić.

Posebnu nagradu povjerenstvo je dodijelilo poslodavcu godine za osobe s invaliditetom. Cilj ovog priznanja je istaknuti kvalitetne poslodavce i kvalitetne prakse zapošljavanja, uvođenja u posao i ostalih procesa kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima za ovu specifičnu skupinu na tržištu rada. Nagradu je ove godine dobio slavonskobrodski Vodovod koji zapošljava pet takvih osoba, a s jednom od njih upravo je na dan dodjele nagrada sklopljen ugovor o radu.

– Nagrada za nas predstavlja veliku čast, ali i obvezu da u budućnosti napravimo velike iskorake. Vodovod je dugogodišnji poslodavac osoba s invaliditetom. One su se pokazale kao sjajni radnici i nikad nismo zažalili što smo s njima stupili u radni odnos. Pozivam sve poslodavce da učine isto – rekao je direktor Vodovoda Stjepan Aščić.

Nova poznanstva i vještine

Nagrade za primjere dobre prakse uključivanja volontera ove su godine dodijeljene Volonterskom klubu Ekonomsko-birotehničke škole "Kapi volje", koji je i ove godine sudjelovao u najvećoj volonterskoj akciji mladih Hrvatske "72 sata bez kompromisa" te tvrtki Univeler Hrvatska, koja u brodskom domu za djecu i mladež "Kuća sretnih ciglica" organizira volonterski dan s nizom aktivnosti.

– Učimo učenike da odvajanje njihova vremena, odvajanje iz komocije donosi brojne plodove za njihov život, nova poznanstva i nove vještine. To je naš moto. Zato smo i izabrali ime Kapi volje, da nam svima u gradu i široj zajednici bude bolje – poručila je Mihaela Maričević, voditeljica volonterskog kluba.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je "Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba s invaliditetom". Svjetska zdravstvena organizacija definirala je invaliditet kroz interakciju između pojedinaca sa zdravstvenim stanjem i osobnih faktora te faktora okoline kao što se negativni stavovi i stigma, nepristupačan prijevoz i javne zgrade ili smanjen pristup socijalnoj potpori.

Procjenjuje se da u Europi živi oko 135 milijuna osoba s nekim oblikom invaliditeta, od kojih si samo 50 posto može priuštiti zdravstvenu zaštitu, uključujući usluge rehabilitacije, dok samo deset posto ima pristup pomagalima, s velikim varijacijama među pojedinim državama.

>> VIDEO Zagreb: Svečano otvaranje Obrtničkog Adventa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije