Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

'Nismo očekivali da će četnici napasti bolnicu u kojoj su bili i Srbi. Spašavali smo ih'

Domovinski rat - Zapadna Slavonija
Foto: Studio23
1/6
07.12.2019.
u 08:14

Djelovanje OG Posavina na novljanskoj novogradiškoj bojišnici postaje strateški ključno za Zapadnu Slavoniju.

Probojem iz Bosne i spajanjem Banjalučkog korpusa sa neprijateljskim snagama u Zapadnoj Slavoniji, neprijatelj kreće u silovit napad na pravcu Novske, gdje zbog zračnog napada dolazi do uništenja zapovjedništva i centra veze u Novskoj, kao i potpunog rasula u obrani pravca Okučani - Novska, no dolazak 1. gbr u kritičnom trenutku, uspjeva zaustaviti neprijateljski napad.

Formira se OG Posavina s ciljem konsolidiranja obrane koju je uspostavila i stabilizirala 1. gbr. Doprema se teže naoružanje i oklop, a 1.gbr preuzima inicijativu na ovom području. Dovlače se nove snage i pokreću operacije kojima je bio cilj potiskivanje neprijateljskih snaga na Novljanskoj bojišnici, gdje se agresor pripremao za daljnji proboj prema Zagrebu.

 

Djelovanje OG Posavina na novljanskoj novogradiškoj bojišnici postaje strateški ključno za Zapadnu Slavoniju. Za to vrijeme, Pakrac postaje Vukovar Zapadne Slavonije, koji se uspijeva održati uz velike gubitke. Nakon više uspješnih proboja hrvatskih snaga prema Pakracu koji je povremeno bio u potpunom okruženju, obrana se konsolidira, dolaze prvi tenkovi, no neprijatelj uspijeva zauzeti Lipik. 

Okolnost da se glavina neprijateljskih snaga snaga koncentrirala na točkama Nova Gradiška, Novska, Pakrac, iskorištena je za pripremu prvih oslobodilačkih operacija.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Komentara 28

FA
fake
08:58 07.12.2019.

Našim dečkima svaka čast, bravo Tigrovi a sada kreću komentari onih čiji su pripadnici po krvi, napadali, palili, rušili i ubijali Hrvatsku na sve načine, poput "Mirko i Slavko", "opet bajke za malu djecu" itd.....Teško je pomiriti se sa činjenicom da ste došli razarati Hrvatsku a na kraju ste dobili po repu.

Avatar Slobo iz Moskve
Slobo iz Moskve
14:12 07.12.2019.

zamislite da je hrvatska vojska tamo Zemun bombardirala koja bi to hajka bila..

IL
ilustrator
12:50 07.12.2019.

četnici, jugići s zvijezdom petokrakom na šapki i domaći zgubidani do zuba naoružani popušiše od hrvata što svoj dom obrani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije