Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dostavit će oib

Manolić zaboravio osobnu na suđenju Glavašu. Šeks: 'Ja ću jamčiti za njega'

Joža Manolić i Vladimir Šeks na suđenju Glavašu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
27.11.2019.
u 12:53

Manolić je rekao kako nije dobio nikakve dojave da bi Glavaš bio umiješan u ratni zločin u Osijeku

Na suđenju Branimiru Glavašu danas svjedoče Josip Manolić i Vladimir Šeks.

– Branimira Glavaša upoznao sam 28. veljače 1989. u Klubu književnika u Zagrebu posvećenom višestranačju. S njim nikada nisam bio u ljubaznim odnosima jer je imao opsesiju da ga progone cijeli život – rekao je Josip Manolić na suđenju Glavašu i drugima u slučajevima Garaža i Selotejp, pišu 24sata

Manolić je od rujna 1990. do kolovoza 1991.bio premijer, a poslije i šef kriznog štaba za RH. Bio je i na čelu Ureda za nacionalnu sigurnost. Manolić je rekao kako nije dobio nikakve dojave da bi Glavaš bio umiješan u ratni zločin u Osijeku.

Vladimir Šeks ostao je kod svog iskaza od 5. veljače 2009.

– U srpnju 1991. predsjednik Tuđman imenovao me predsjednikom regionalnog kriznog štaba za RH. U Osijek sam došao 1. kolovoza i bio sam tamo do kraja rujna 1991. Glavaš je bio u grupi za civilne funkcije, bio je član općinskog kriznog štaba i sekretar narodne obrane. Zaštitnom četom zapovijedao je Nikola Jaman.

Zadatak joj je bio osiguravati objekt u kojem je bilo zapovjedništvo 3. gardijske brigade, krizni štab i rukovodeće ljude. Kad sam se 31. kolovoza vratio s terena, vidio sam mrtvo tijelo i da se provodi očevid. Rekli su mi da je terorista ustrijelio stražar. Glavaš i pukovnik Franjo Pejić ispričali su mi istu priču – rekao je Šeks.

– Pred otvaranje pristupnih pregovora s EU 2004. bili su veliki pritisci Washingtona i Bruxellesa da RH procesuira sve upletene u ratne zločine protiv međunarodnog prava. Kao predsjedniku Sabora na uvid mi je došla i bilješka od 5. veljače 2004. od hrvatskog veleposlanstva u SAD-u, u kojem se navodi da se pokrenu postupci za ratne zločine. Među ostalima i za Glavaša – rekao je Šeks.

Josip Manolić na sudskom hodniku požalio se da je zaboravio osobnu iskaznicu, a svoj OIB ne zna napamet. Vladimir Šeks, koji također danas svjedoči, izvan sudnice se našalio kako će on jamčiti za njega. Manolić je na kraju rekao da će OIB dostaviti naknadno, piše Dnevnik.hr.

Komentara 49

MA
MAX127
12:25 27.11.2019.

Ono kad je svjedok veci zlocinac od 1000 glavaša..

KO
Kopreinitz
12:46 27.11.2019.

Pocnite od kraja rata 1945, "Osloboditelja" i njihovih zlocina , pa dalje .

DU
Deleted user
13:32 27.11.2019.

Kako reče Letica, manolić i član manolićeve mladeži. Udbaška posla.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije