Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Lemešić:

'Nisam zarazan, ali zbog HIV-a ne radim'

Mario Lemešić
Foto: Damir Špehar/Pixsell
22.02.2018.
u 20:26

Kuhar u 2. osnovnoj školi u Bjelovaru, već 4 godine ne radi jer ga ondje ne žele zbog njegove dijagnoze. Stručnjaci danas na sastanku s roditeljima

HIV pozitivan sam, ali nisam zarazan i od mene ne prijeti nikakva opasnost! HIV nije isto što i prije 30 godina, novim lijekovima nakon tri do šest mjeseci može se postići nemjerljiva viremija, a time i nezaraznost – poručuje Mario Lemešić (46) iz Bjelovara. Taj je školski kuhar praktički protjeran iz II. osnovne škole prije četiri godine, nakon što se doznalo da je HIV pozitivan.

Nema rizika

Vijest o njegovoj dijagnozi, koja ga je i samog zatekla 2011., proširila se poput požara nakon što je 2013. u uredu gradonačelnika sazvan sastanak s ravnateljstvom škole na tu temu. To pokazuje da je vjerojatno došlo do manipulacije Lemešićevim medicinskim podacima, što je stvar pravosuđa. Strah se proširio među roditeljima đaka i otada Lemešić ne može raditi na mjestu na kojem je zaposlen. Boli ga što svakoga dana u četiri godine, otkad je na bolovanju, premda želi raditi, činjenicu koju mu potvrđuju liječnici, znanost i Svjetska zdravstvena organizacija njegova okolina ignorira.

Viremija, odnosno broj kopija virusa u krvi kod mene je na nuli, nemjerljiva je. To znači da nisam zarazan čak ni u nezaštićenom spolnom odnosu, pa ni u socijalnom kontaktu, ali ni u pripremi hrane. Četiri godine nisam zarazan. Ne daj Bože da se nešto pogorša, sam bih se povukao, ali dok god sam nezarazan, jedina mi je želja vratiti se na posao – kaže nam Lemešić. Komunicira s kolegama iz kuhinje, s pojedinim učiteljima kad ih sretne, ali nitko ga iz škole nije nazvao u četiri godine da ga pita kako je. Ne mogavši prijeći preko ovakve diskriminacije, bjelovarska liječnica Željka Russo, članica Gradskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Grada Bjelovara, za danas je sazvala konferenciju u Bjelovaru s ciljem edukacije i informiranja javnosti o infekciji HIV-om i mogućnostima smanjenja stigmatizacije i diskriminacije koje se povezuju s tom infekcijom i oboljelima od te bolesti.

Odazvao se velik broj ravnatelja, nastavnika, đaka, roditelja, psihologa i drugih stručnjaka, a na pitanja će odgovarati prof. dr. Josip Begovac, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” iz Zagreba, ujedno voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om, te dr. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja i voditeljica registra za HIV/AIDS u Službi za promicanje zdravlja HZJZ-a, Referentnom centru.

– Ne bih bila zabrinuta da kuhar u školi moje djece ima HIV, ali razumijem nedoumice roditelja i odgovorit ćemo na pitanja koja ih muče i razjasniti kako da medicinu temeljenu na dokazima koriste u svojim odlukama – kaže nam dr. Nemeth Blažić. Nije zabilježen prijenos HIV-a putem hrane, dodaje, a rizik ne predstavlja ni moguća porezotina pri, recimo, rukovanju nožem.

Koža je barijera

– Količina virusa u krvi pod terapijom jako je niska, termička obrada ih uništava i vrlo brzo gube zaraznost, a osim toga, i želučana kiselina ih uništava – navodi. Tri su puta prijenosa HIV-a: spolni odnos bez zaštite, prodor krvi izravno u krvotok (injekcijom) i s trudne majke na dijete. No čak ni dodir krvi ili spolnih izlučevina s neoštećenom kožom ne predstavlja rizik za zarazu HIV-om jer koža je barijera, pod uvjetom da na njoj nema rane. Slina, znoj, suze i mokraća ne predstavljaju rizik za zarazu.

Do studenog 2017. u RH je zabilježena ukupno 1521 osoba s HIV-om, od čega 1341 muškarac. Lani je bilo 85 novih dijagnoza, čime se nastavlja blagi porast.

Komentara 36

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:28 23.02.2018.

Nisam zarazan al zbog hiv-a ne radim, pa nije hiv gripa čovječe božji.

DU
Deleted user
21:34 22.02.2018.

a mene pak ovdje zanima po kojoj ga dijagnozi i koji liječnik drži na bolovanju pet godina.

IL
ilijan1a
20:54 22.02.2018.

Šta pričate protjeran, ako je HIV pozitivan tko bi svoje djete pustio u tu školu da mu takav kuhar kuha. Saberitese

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije