Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrija Hebrang:

Nisam mogao utjecati, a nisam ni znao da se provode istrage o “lažnim” invalidima

Andrija Hebrang
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
06.02.2014.
u 13:14

Hebrang: Neznanje Gabrića nije opravdanje za njegove napade na one koji su branili ovu zemlju

Na tekstove objavljene 1. i 2. veljače 2014., a koji sadrže izjave dr. Nikice Gabrića primili smo reagiranje prof. dr. sc. Andrije Hebranga:“Nikica Gabrić teško me optužio izjavom da “...je Andrija Hebrang, došavši na mjesto ministra zdravstva, zaustavio utvrđivanje lažnog invaliditeta Ivice Babića”, da sam za sve lažne invalidnine “odgovoran po zapovjednoj odgovornosti kao čelni čovjek zdravstva” te da sam trebao znati za invaliditet koji “nije uzrokovan metkom ni granatom”.

Sve su to monstruozne laži, jer sam za navodno lažni invaliditet osumnjičenog dr. Babića čuo tek iz novina, u vrijeme kada nisam obnašao nikakvu dužnost u izvršnoj vlasti.U vrijeme o kojemu Gabrić govori (2004.) bio sam potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar zdravstva. Ni po jednoj hijerarhijskoj liniji nisam mogao utjecati a nisam niti znao da se provode istrage o navodno lažnim invalidima, a kamo li da su one zaustavljene.

Za poslove oko invaliditeta bilo je zaduženo ministarstvo nadležno za branitelje kao i ministarstvo nadležno za mirovinska i invalidska pitanja, koja su bila nadređena invalidskim komisijama. Napominjem da ni jedno od ta dva ministarstva nije pripadalo Koordinaciji za gospodarstvo VRH koje sam tada vodio.Na tadašnjim funkcijama rješavao sam sasvim druge probleme i zajedno s ostalim kolegama u gospodarskom i zdravstvenom resoru provodio projekte koji su podigli bruto društveni proizvod na plus 4%-5%, povećali zapošljavanje nakon nevjerojatnih 400.000 nezaposlenih koje nam je ostavio SDP, vraćanja duga bankama kredit od 1,7 milijardi kuna koje je ostavio HZZO čiji je predsjednik Upravnog vijeća bio Nikica Gabrić, vraćanja duga umirovljenicima, obnovom vukovarske bolnice čiju rekonstrukciju SDP-ova vlada nije ni započela, osiguranjem 1 milijarde kuna za započetu a financijski nepokrivenu investiciju za KBC Rebro, osnivanja poduzetničkih zona, promjene načina privatizacije u tadašnjem Fondu itd.

Tko radi takve poslove nema vremena niti mogućnosti ni vremena kreirati i provoditi kazneno djelo za koje me tereti Gabrić. Njegove tvrdnje o ratnom invaliditetu potpuno su nestručne i proizvoljne. Iako se nije javio kao dragovoljac u sanitet Domovinskog rata, mogao je saznati da se do 18% ranjavanja izazvanih ratom događa izvan bojišnice, a može ostaviti invaliditet kao i posttraumatski poremećaj koji ne mora biti vezan uz ranjavanje. Ovakvim paušalnim i nestručnim ocjenama Gabrić vrijeđa dostojanstvo hrvatskih ratnih invalida koji su u temelje hrvatske države ugradili svoje zdravlje. Pri tome je jasno da se eventualne zlouporabe treba otkriti i kazniti, za što postoje nadležne institucije i vjerujem da rade svoj posao. No nikako nije dopustivo da se u javnost iznose zdravstveni podaci invalida ili da ga se proglasi krivim prije pravomoćne presude! Jedini cilj takvih prljavih rabota je negativizirati branitelje invalide i iskriviti sliku njihovih zasluga za oslobađanje Hrvatske.

Teška je kleveta i Gabrićev navod da sam u to vrijeme zaštitio dr. Babića kako liječnici ne bi išli u štrajk. Povijesna je istina da su pregovori između sindikata i mene kao ministra uvijek protjecali u atmosferi uzajamnog uvažavanja i poštovanja prema zdravstvenoj struci čija ogromna većina pripadnika daje društvu neusporedivo više od onoga što dobiva u obliku novčanih primanja. Zato sam uvijek prihvaćao prijedloge o barem minimalnim naknadama za težak i odgovoran rad tih savjesnih stručnjaka i osigurao za to novac. To je razlog zašto u tri mandata, u kojima sam obnašao časnu dužnost ministra zdravstva, a koji uključuju i cijelo trajanja srpske agresije, nikada nije bilo liječničkog štrajka. Monstruoznim lažima Gabrić to hoće sada obezvrijediti.U slučaju privođenja dr. Ivice Babića prosvjedovao sam jer je izvedeno bez poštivanja dostojanstva liječnika, sindikalnog lidera i dragovoljca Domovinskog rata.

Dok su uhićenja osumnjičenih za udbaške zločine izvedena bez očiju javnosti, kao počasni predsjednik i utemeljitelj Udruge liječnika dragovoljaca Domovinskog rata dužnost mi je štiti dostojanstvo našega člana dr. Ivice Babića za kojega general Đuro Dečak kaže da je “prošao ratišta zapadne Slavonije, a danas ga proziva onaj koji je pobjegao”. Znam da to Gabrić, kao visoki komunistički dužnosnik koji je doživio teža poraz 1990. godine na prvim demokratskim izborima to ne razumije, ali njegovo neznanje ne opravdava napade na one koji su branili ovu zemlju.Na kraju da demantiram i Gabrićevu tvrdnju koja teško narušava moje osobno dostojanstvo, a to je da se služim lažima. Moram ga podsjetiti, da je moj životni moto kao kršćanina istina, a on je pripadao vrhu komunističke partije koja je temeljila svoju diktaturu na lažima.

Tako su lagali i lažu o mojoj izjavi u Hrvatskom saboru, s kojom sam upozorio na nepristojnu primjedbu jedne SDP-ove zastupnice da kao ministar lažem. Taj je izraz uvredljiv i neprimjeren u javnoj komunikaciji. Uzvratio sam joj i podučio lijepom ponašanju retoričkom figurom da “ja nikada ne lažem, možda nekada ne govorim istinu, a to je puno pristojnije”. Gabrić i njegovi ljevičari i danas se prave da to nisu razumjeli. Njihove laži su i glavni razlog zašto sam odbio njegov poziv na razgovor za pomirbu, jer kako navodi u svojoj SMS poruci “Dragi profesore, baš nas dvojica možemo biti simboli pomirbe”. Može, ali ako se prestane služiti lažima, teškim optužbama branitelja invalida prije presude kao i prekrajanja povijesnih istina.” – zaključuje reagiranje prof. dr. sc. Andrija Hebrang.

>> Hebrang: U panici je zbog slučaja Dijaliza. Gabrić: Nisam pod tom istragom!

Komentara 13

NV
novo vriijeme
14:49 06.02.2014.

Hebrangov grijeh je Gabrić a ne Babić, trebao je povesti istragu kako je Gabrić napravi dug državi od 1.7 milijarde kuna a i kojekave druge Gabrićeve financijske akrobacije.

ŽU
žuna
13:25 06.02.2014.

Bože mili, oslobodi nas "dobrotvora" tipa nikice gabrića i sličnih. Nek nam radije rastumači kako je od jednog običnog doktorčića postao vlasnikom tolikih poliklinika! To nije ni Kutle uspio; tako brzo napredovati i obogatiti se

NV
novo vriijeme
15:03 06.02.2014.

Vidim Gojko iz ovog VL opet veliča "sposobnog" Gabrića i tvrdi da Gabrića napadaju bezveznjaci bez argumenata. A da ode u DORH i pita koliko taj ima prijava, ne koliko se provodi istraga,jer se ni jedna ne provodi nego prijava. Onda neka dotični sposobni Gabrić priloži imovinsku karticu i objasni kako je došao do imovine, koliko ima kredita, kako gradi poslovni toranj sa Nanom Pavićem a posebno pogledajte anketu koja se trenutno vodi u Jutarnjem gdje Gabrići ima posebno za sebe dupli sustav glasovanja, koliko zdravstvenih uskluga naplaćuje građanima jer im u bolnicama stvaraju probleme, gdje je novac očne banke, dijalize, kako je imao privatnu praksu dok je bio predsjednik HZZO-a, itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije