Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nino Raspudić: Ovo je sada i konačni raspad Jugoslavije

Hrvatski analitičari drže da je moguća daljnja radikalizacija Srbije te da bi se ta zemlja mogla okrenuti prema istoku
30. studenoga 2012. u 15:42 47 komentara 1040 prikaza
'01.05.2009.....Zagreb...obz.....Nino Raspudic novi je kolumnist Vecernjeg Lista,a fotografije su napravljene u studiju naseg lista.Photo:Marko Prpic/Vecernji list'
Foto: 'Marko Prpic/Vecernji list'
Pogledajte galeriju 1/5

Dvije oslobađajuće presude potresle su Srbiju i prouzročile nevjerojatno slaganje svih političkih aktera u bijesu na Haag i zapadnu političku elitu. Kamo će to odvesti naše istočne susjede? Ima li izgleda da se konačno suoče s činjenicama i prođu katarzu? I što to znači za Hrvatsku? Analitičar Nino Raspudić kaže kako je sasvim siguran da će se Srbija, ionako već dugo na razmeđu između Europske unije i Rusije, sada nepovratno okrenuti prema istoku.

– Čak i Liberalna stranka Čede Jovanovića osudila je oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču, što znači da od relevantnih političkih snaga tako nema ni jedne koja odskače. Javnost u Srbiji bila je medijski preparirana i oslobađajuće presude doživjeli su kao antisrpske – kaže Raspudić, ističući kako će jačati političke snage poput radikala i naprednjaka, iz kojih je potekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

– Srbija će se okrenuti istoku, prelazi u istočnu sferu – kaže, a na pitanje što to znači za Hrvatsku, koja bi tako ponovno došla na granicu svjetova poput granice zamišljene na Jalti, Raspudić kaže kako to može biti dobro za Hrvatsku.

– To može značiti da Hrvatsku više neće promatrati kao dio tzv. jugosfere, samo kao dio regije jugoistočne Europe kao cjeline iako Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju, a Srbija je od nje jako daleko – kaže Raspudić, zaključujući da se sada na neki način događa konačni raspad Jugoslavije i da bi pritisci na Hrvatsku vezani za odnose u regiji mogli prestati.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže kako se posljednjih godina u Srbiji vodila bitka za reinterpretaciju ratova i zato će presude biti snažna poruka.

– Djelomično su imali pravo, jer i Srbi su stradavali. Međutim, u Srbiji su računali da će time što su poslali Miloševića i Karadžića u Haag apsolvirali sve. Presude će prisiliti sve koji se bore za reinterpretaciju da pogledaju što se događalo od početka rata, za što u golemoj mjeri odgovornost snosi Srbija – kaže Jakovina, koji očekuje da će, nakon što prođe proces ljutnje na Europsku zajednicu, Srbija ipak proći neku vrstu katarze.

>>Nikolić o Gotovini: Što hoće, da se Srbi okupe i da ih pobije?

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar comparator
  comparator:

  Pad komunizma ne znaći automatski i demokratizaciju društva pa i s time apsolutnu pobjedu modernog kapitalističkog sistema. Prije svega moramo biti svijesni da smo na granici zapada i da smo se provukli za dlaku u kulturniji dio svijeta . Pri ... prikaži još! tom nastojanju ostali smo bez djela svog naroda zarobljenog u raljama sulude komunističko fašisoidne srbijanske politike kojom duhovno vlada idolopoklonstvo prema istoku. Moramo biti oprezni i sačuvati svoju snagu kako bismo u slučaju velikog raspada ovakve Evrope sačuvali samostalnost i izbjegli eventualnu srpsku odmazdu.

 • StipeMalcic:

  Problem Nina Raspudića i drugih intelektualaca je taj što "dečki" ne žele u "fight" za izgradnju Hrvatske jer im je pozicija puno sigurnija "sa strane" gdje povremeno mogu davati komentare. No, i to je legitimno i da se promjeniti. Slično ... prikaži još! misle i drugi hrvatski intelektualci, recimo dr. Dragan Primorac koji je neosporno jedan od najsposobnijih i najcjenjenijih Hrvata u inozemstvu ali "kaže da mu se zgadile igre oko HDZ-a" ili recimo par sličnih umnih ljudi. Onaj tko te ljude spoji i mobilizira napravit će najveću uslugu Hrvatskoj a ako se to ne dogodi mediokriteti u Hrvatskoj politici će i dalje vladati i slaviti.

 • Tenkiša:

  30.11.2012. u 16:14h mikrogrizzly je napisao/la: Legendo! Kako sve te rijeci uvjek skupis zajedno, Veliko hvala!