Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik srbije

Nikolić najavio institucije na Kosovu koje će voditi Srbi?

Tomislav Nikolić (1)
REUTERS/Pixsell
15.02.2013.
u 09:30

Izjavu kosovskog premijera Hashima Thacija kako "neće nametati vodstvo sjeveru Kosova" Nikolić je ocijenio pomirljivom za razliku od ranijih njegovih izjava.

Gostujući na beogradskoj TV Prvoj, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je najavio ukidanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova zbog kojih je Beograd bio na udaru EU-a, posebice Njemačke, i uvođenje novih koje će voditi Srbi, a na pitanje znači li to legaliziranje paralelnih institucija, odgovorio je niječno i pojasnio kako je riječ o \"stvaranju novih kosovskih institucija kojima upravljaju Srbi\".

- To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne institucije. Ako kažu da je Srbija regulirala školstvo, zdravstvo i, ako kažu da imamo sud u Kosovskoj Mitrovici i da imamo neke policijske snage na sjeveru Kosova, odjednom ovim našim prijedlogom, koji se mora riješiti kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije, srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi. Odustali smo od toga da mi reguliramo zdravstvo u srpskoj nacionalnoj zajednici, ali ukoliko se Srbi mogu sami organizirati i mi po Rezoluciji imamo pravo pomoći - ako nema dovoljno prihoda ili kadrova - praktički je omogućeno da djelujemo na tom teritoriju kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije - \"objasnio\" je predsjednik Srbije pozivajući se na rezoluciju o Kosovu koju je usvojila srpska skupština, a Priština pa i EU, je ne priznaje.

Izjavu kosovskog premijera Hashima Thacija kako \"neće nametati vodstvo sjeveru Kosova\" Nikolić je ocijenio pomirljivom za razliku od ranijih njegovih izjava.

- Pretpostavljam, ali još nisam dobio nikakvih dokaza za to, oni žele da ono što je Rezolucijom doneseno, prebace samo sjeverno od Ibra, da mi zaboravimo kako tamo južno od Ibra živi mnogo više Srba i da eventualno dobiju potporu među političkim vođama sa sjevera koji bi možda mogli osjetiti neku sebičnost i počnu rješavati samo svoj problem - rekao je. 

>> Nikolić: Predsjednici Kosova reći ću i ono što ne bi voljela čuti

 

Ključne riječi

Komentara 13

OB
-obrisani-
09:56 15.02.2013.

što je babi milo to joj se i snilo

CR
crocro
10:01 15.02.2013.

Cijeli maraton se svodi pod zajednički nazivnik. A to je da je Republika Kosovo samostalna i suverena republika koja će biti priznata i u OUN-a, kao i na to da će Srbija prije ili poslije službeno priznati samostanost, suverenost i državotvornost Republike Kosovo na cijelom Kosovskom području. Srbija će moći nastaviti približavanje članstvu u EU, pod uvjetom da priznaju Republiku Kosovo. Dok srbija ne prizna Republiku Kosovo nema nikakve šanse pristupiti članstvu EU. Štoviše, čak je moguće da i Republika Kosovo postane članica EU prije srbije. Svi čvrsti stavovi srpskih čelnika popuštaju i polako se privikavaju na činjenično stanje na terenu. Čim prije shvate takve činjenice to bolje za njih.

VE
velikazmija
22:18 17.02.2013.

zašto mi hrvati ili mađari ne kopiramo srbe i tako tražimo uza hrvate u vojvodini njihove institucije već smo dopustili da ih se protijera prije borbenih dijelovanja ili rata i mađari u vojvodini kad srbi za jedmog srbina kažu tusrbina kažu tu je srbija pa tražimo i mi od njih di je hrvat tu je hrvatska --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije