Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILA PARADA

Putin: Smanjit ćemo isporuku Europi ukrade li Ukrajina plin

vojna parada
Foto: Reuters/PIXSELL
1/21
16.10.2014.
u 21:17

Večernjakova novinarka Renata Rašović izvještava s parade u Beogradu

Vojna parada u Beogradu u povodu 70. godišnjice oslobođenja Beograda i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata počela je oko 16 sati uz paljbu topova, prenosi Blic. Uz zvukove Marša na Drinu, počasne artiljerijske paljbe i himne Srbije i Rusije na pozornicu su izašli predsjednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin. Tijekom parade čula se i poznata partizanska koračnica Po šumama i gorama, a parada je okončana također uz zvukove Marša na Drinu.

Nikolić je prvi održao govor.

– Oduvijek su naši građani ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vjekovnoj povijesti nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobjedama u oba svjetska rata, u svjetsku povijest svoje ime upisuje uvijek na strani pravednika i pobjednika. Današnjom vojnom paradom pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasljeđe svojih predaka, spreman da obrani svoje, odan misiji stabilnosti u regiji, miru u Europi i svijetu – rekao je Nikolić.

Nakon Nikolićeva govora, građanima se, prekidan povicima, obratio i Putin.

– Drago mi je biti s vama dok se sjećamo oslobađanja Beograda i odajemo poštovanje svima koji su se borili protiv fašizma tijekom Drugog svjetskog rata. Naši narodi zajedno su vodili dugu borbu za slobodu, ali Sovjetski Savez i Jugoslavija pružili su agresoru jamstvo nepokolebljivosti. Naši očevi vodili su borbu za pravu stvar. Svima sretan praznik i – živjela bratska Srbija – kazao je Putin praćen frenetičnim pljeskom.

Putin je na konferenciji za novinare poručio da će Moskva smanjiti isporuke plina počne li Ukrajina krasti zalihe namijenjene Europi, prenosi RT.

- Postoje veliki rizici u tranzitu. Ako vidimo da naši ukrajinski partneri počinju ilegalno uzimati naš plin iz plinovoda za izvoz kao što se dogodilo 2008. smanjit ćemo isporuku kao i 2008. - upozorio je Putin, dodajući da će Moskva Europi isporučiti dovoljno plina ove zime.

- Mogu vam sigurno reći, i to govorim s apsolutnom odgovornošću, da neće biti krize u Europi zbog krivnjom ruskih sudionika u energetskoj suradnji - rekao je Putin, dodajući da je Rusija uvijek bila pouzdan dobavljač.

Paradu je pratilo oko 20.000 tisuća građana, prenosi B92, a na počasnoj bili su tribini Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić, ali i haaški optuženici Momčilo Perišić, Milan Milutinović i Dragoljub Ojdanić. Ulice Novog Beograda, gdje se održala parada, bile preplavljene su građanima koji osim srpskih obilježja nose i Putinove slike. Paradu je promatrao i poznati glumac Lazar Ristovski.

Parada je počela skokovima padobranaca, a zatim je krenula pješadija. Na čelu parade bio je general Ljubiša Diković. Akrobacije je osim srpskih avijatičara izvodila i ruska skupina Striži u zrakoplovima MiG 29.

>> Parada u Beogradu: Ovo je sva oružana sila Srbije

>> Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire, ponosimo se što nosiš najviši srpski orden

>> 'Svog predsjednika Putina' dočekat će stotinu tisuća Srba

Komentara 214

OL
olrajt
16:30 16.10.2014.

....gledajte SDP političari naturščiki kako se voli domovina i svoj narod!!!!.....imate što učiti od Srba!!!!

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
16:56 16.10.2014.

Pustite srbe i ruse u miru neprijatelj je u zagrebu.

DU
Deleted user
17:09 16.10.2014.

A čime se ponosimo u Hrvatskoj, ustaše su bili sramota i gubitnici u ratu, partizani su mnogima sramota, branitelji su u mnogim prigodama nepoželji i mnogi bi da ih najradije nema, da budemo ponosni na članstvo u EU.. zasad za to nemamo razloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije