Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velikan Hrvatske i svijeta

Nikola Tesla – EU parlament danas uči o životu i radu velikog izumitelja

Nikola Tesla
Foto: VL
1/5
06.12.2017.
u 09:33

Domaćin konferencije je Ivan Jakovčić, a o Tesli govore Pavel Telička, Ivan Đikić i Mislav Šimatović.

U Europskom parlamentu danas je poseban dan – dan u znaku jednog od najvećih izumitelja svih vremena.

Naime, nakon što su europarlamentarci već dobili magazin “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće” preveden na engleski, danas će o velikom izumitelju iz Smiljana sve doznati od gostiju koji su u Bruxelles došli iz Hrvatske.

Nikola Tesla
1/26

Ivan Đikić o Tesli

O Teslinu životu i djelu, prikazanima u magazinu u izdanju Večernjeg lista, govorit će: Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, u društvu Pavela Teličke, potpredsjednika Europskog parlamenta, te Ivana Jakovčića, hrvatskog europarlamentarca koji je i domaćin ovog događaja i Tome Antičića, državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Pridružit će im se i jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika Ivana Đikić.

Ovaj događaj, koji možemo nazvati i konferencijom posvećenom našem znanstveniku, prikladno je nazvan “Tesla in EP”. Magazin o Nikoli Tesli preveden je na engleski u nakladi od tisuću primjeraka, a na čak 132 stranice donosi mnoge nepoznate detalje o Teslinu životu.

Što sve i danas koristimo

Novinari Večernjeg lista obišli su njegovo rodno selo Smiljan, posjetili njemu posvećen muzej u Beogradu, obišli omiljene mu lokacije u New Yorku, gdje je proveo najveći dio svojih američkih dana. U nizu tematskih tekstova nastojali su se objasniti dosezi Teslina genija, koji su ključni izumi njegove karijere, te što sve danas koristimo, a potječe od njegova izumiteljskog rada. Ali, bavili smo se i njegovom životnom pričom; od Smiljana s ocem pravoslavnim svećenikom te majkom od koje je naslijedio barem dio talenta za popravljanje i stvaranje različitih za život korisnih novotarija, zatim školovanje u Gospiću, studiranje u Grazu i Pragu, život u Budimpešti i Parizu.

Jasno, tu je i njegov odnos s još jednim velikim izumiteljem, Thomasom Alvom Edisonom. Je li se doista radilo o tako velikom rivalstvu kako se to voli isticati ili je možda bilo veće ono s Guglielmom Marconijem protiv kojega, nažalost, gubi važnu bitku oko bežičnog prijenosa? Kakav je ustvari bio Teslin odnos prema ženama, zašto se nije nikada oženio, je li doista bio skloniji muškarcima ili jednostavno nije želio ulaziti u bliske odnose bojeći se da će mu oni odvući koncentraciju s njegovih izuma?

Brojna su pitanja koja se i dan-danas intrigiraju, ali Nikola Tesla ostaje jedno od najvećih imena 20. stoljeća, čovjek čijom je zaslugom komercijalizirana izmjenična struja, koji je ostavio nebrojene ideje i patente. Sada će sve o njemu doznati i europarlamentarci, te se iznova uvjeriti zašto Hrvatska već odavno ima svoje mjesto u europskoj zajednici država. 

   

Komentara 60

NO
nogogaz
10:35 06.12.2017.

Josip broz pravi hrvat a mi hoćemo i pravoslavnog nikolu srbskog oca! I piranski zaljev je naš, pa cili dunav, prevlaka, dio boke kotorske....bosansko mire sa velikim i malim školjem.... Nikad nama dosta!

NO
nogogaz
11:03 06.12.2017.

I karađić, mladić, slobodan ...imaju srbske očeveko "naš" tesla! Volimo jih ko Praljka!

KA
kaetanomartinez
10:23 06.12.2017.

E u ovome mi Srbi uzivamo, kada hocete da zauzmete mjesto u evropskoj civilizaciji preko srpkih pojedinaca koji su dali svoj doprinos u svjetskom napretk, osim njega svojatate i Ruđera Boskovica, a sta ce tek biti kad otkrijete Milutina Milankovica. a joj, vasoj sreci nece biti kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije