Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALKOHOLIZAM

'Poziv policiji produbit će konflikt, idite liječniku ili socijalnom radniku'

ubojstva....dr nikola mandic....osijek....21.10.2005.... uz tekst maje maric snimio davor javorovic
Foto: Davor Javorović/Pixsell
15.07.2015.
u 22:00

Misle da ih se supružnik želi riješiti jer ima drugog. Okome se i na obitelj, prijatelje... jer misle da podržavaju partnera

– Supruge alkoholičara često zovu policiju kako bi popravile situaciju u obitelji, no to je pogrešan put. Bilo bi bolje doći do liječnika ili socijalnog radnika. Odvođenjem u policiju konflikt se produbljuje – ističe psihijatar i sudski vještak dr. Nikola Mandić. Osobe sklone alkoholu ne žele priznati svoj problem, a alarmiranje policije doživljavaju kao pokušaj partnera da ih se riješi.

– Nastaju cijele konstrukcije pa misle kako ih se supružnik želi riješiti jer ima nekoga drugoga. Uključuje i sve koji podržavaju njihova partnera pa se okome i na obitelj, prijatelje – nastavlja. S druge strane, ni jedno ni drugo ne znaju pronaći izlaz. Nakon odlaska u istražni zatvor, dodaje, odnosi se među bračnim parom više ne mogu popraviti.

– Donose se tada odluke o ostavljanju partnera, ali i ozljeđivanju, pa čak i ubojstvu te samoubojstvu – govori. Alkoholizam je, upozorava, ozbiljna patologija koja dovodi do depresije cijele obitelji.

– Ovisnici razloge za konflikte uvijek nalaze u drugima, nikada u sebi – objašnjava.

Vrlo je opasno, navodi, i kada supruga alkoholičara razmišlja kako će se sve raspasti bez nje pa preuzima ključnu figuru "koja je također puna patologije".

– Ona poprima karakteristike muža alkoholičara, postaje tzv. suhi alkoholičar. Postaje mu učiteljica, drži predavanja, izgubi funkciju supruge – govori naš sugovornik. Alkoholičari, ali i nasilnici, često su vrlo ljubazni prema okolini i uvijek na usluzi. Kompenziraju tako što nisu "dobri u kući". A prijatelji i kolege na poslu nisu skloni, ističe psihijatar, detaljnijem analiziranju nekoga, važno im je samo da im je u društvu ugodno.

– Nasilnik zna istući člana obitelji pa izaći na ulicu i uljudno piti kavu i razgovarati. No, to se ne može dugo izdržati – navodi. Teško je generalizirati, stav je stručnjaka, zašto se događaju takve tragedije.

>> Muškarca koji je ubio suprugu priključili na respirator: Prošao operaciju rekonstrukcije lica!

>> Slučajevi koji su šokirali Hrvatsku: Presudili si nakon što su ubili žene

Komentara 5

DU
Deleted user
08:36 16.07.2015.

Tko negativno komentira ovaj članak prepoznao se u njemu u prvoj rečenici.

OS
osica
09:58 16.07.2015.

Alkoholizam je bolest , jer zašto ja mogu popiti jedno piće u nekoj prigodi i stati a drugi ide do zadnje kapi, da više ne može stajati na nogama a u glavi košmar , "žena me vara, ima dugoga, djecaa su isto protiv mene, punica...... ma cijeli svijet, a ja sam super ?. Bolest treba je liječiti kod stručnjaka - liječnika. Vaša volja da to učinite uz pomoć bračnog druga je prvi korak., sretno vam bilo svima. Upornost se isplati za mirne dane koji slijede, promijene vam život u kome svi članovi obitelji mogu dalje. Osoba koja neumjereno pije ne može sama stati, da vam je to i 1000 puta obećala.

Avatar Getrib
Getrib
13:03 16.07.2015.

U pravu je dr. Nikola Mandić, treba mijenjati pristup pojedinim alkoholičarima i osigurati sredstva za financiranje zdravstvenih i socijalnih službi za pomoć obiteljima i ovisnicima. Obitelji alkoholičara znaju da traženje pomoći policije samo pogoršava a ne rješava problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije