Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ako je CETA stvarno dobra, zašto to nismo mogli potvrditi?'

Što bi sada naš predsjednik sabora Gordan Jandroković koji je u vrijeme ratificiranja arbitražnog sporazuma bio ministar vanjskih poslova dao da se može vratiti u 2009., rekao je Grmoja
04. srpnja 2017. u 10:38 2 komentara 589 prikaza
Nikola Grmoja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja jutros je u Hrvatskom saboru zatražio stanku u kojoj je istaknuo da se saborskim zastupnicima ne smije dogoditi da ne čuju glas građana i da ih ne poslušaju kada to traže kao što su tražili sa Zakonom o koncesijama, da ga pošalju u treće čitanje i da dobro razmotre sve odredbe kako bi smanjili njihovu bojazan i strahove da će javna dobra, plaže, poljoprivredna zemljišta i izvori vode biti u opasnosti od uzurpacije.

Nikola Grmoja Reakcija Nikola Grmoja: Gdje si bio 2017., a gdje 2009.?

- Ne smije nam se dogoditi, drage kolegice i kolege, da srljamo u sporazume dok nismo ispitali kakve sve implikacije i utjecaje ti sporazumi imaju na hrvatsko gospodarstvo. Zašto nismo zajednički podržali zahtjev Mosta da se trgovinski sporazum s Kanadom pošalje u drugo čitanje i da se napravi procjena učinaka propisa po hrvatsko gospodarstvo. Zašto nam je bio problem uzeti si vremena ako su tek dvije europske zemlje ratificirale taj sporazum. Ako je stvarno taj sporazum dobar za hrvatsko gospodarstvo kao što tvrdite zašto to nismo mogli procjenom učinaka propisa potvrditi i raščistiti? - upitao je Grmoja referirajući se na, u petak izglasani, sporazum o CETA-i.

Osvrnuo se i na odluku arbitražnog suda.

- Što bi sada naš predsjednik sabora Gordan Jandroković koji je u vrijeme ratificiranja arbitražnog sporazuma bio ministar vanjskih poslova dao da se može vratiti u 2009. i upozoriti HDZ-ovu Vladu da se čvršće postavi prema Slovencima i ne pristaje na arbitražni sporazum, što bi dao Plenkovićev glavni savjetnik Vladimir Šeks koji je tada bio potpredsjednik Sabora, što bi dao naš kolega Branko Bačić koji je tada bio glavni tajnik HDZ-a, ali i svi zastupnici HDZ-a, od današnje ministrice Marije Pejčinović Burić, do našeg kolege Josipa Đakića. Molim vas kao kolege, ali i kao narodne zastupnike - nemojte biti samo glasačka mašinerija nego dobro provjeravajmo sve zakonske propise i sve sporazume koji nam ovdje dolaze na dnevni red - rekao je Grmoja.

Prosvjed Pokreta otoka 19. lipnja 77 GLASOVA ZA Vladajući još jednom potvrdili većinu: Sabor prihvatio Zakon o koncesijama!

Pozvao je zastupnike da ne budu odgovorni Andreju Plenkoviću, Boži Petrovu ili Davoru Bernardiću, nego da budu odgovorni samo hrvatskom narodu i da štite hrvatske interese.

- Povijest pamti svaki naš potez i svaki naš glas, povijest pamti da smo kolega Bulj i ja 2009. bili u majicama inicijative More je kopno koje je skupljala potpise protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom dok se ovdje u Saboru taj, po nas nepovoljni i sporazum, izglasavao. Nije prikupljeno dovoljno potpisa pa referenduma nije ni bilo. Ali povijest pamti gdje je Miro Bulj bio 2009. , gdje Marko Sladoljev, a gdje Gordan Jandroković. Povijest pamti tko je ovog petka bio na strani naroda kad se izglasavao Zakon o koncesijama, a tko je bio okovan stranačkom stegom - dodao je Grmoja.

Izlaganje je završio zaključkom da je vrijeme za suverenu hrvatsku politiku koju ćemo voditi računa samo o hrvatskim interesima i interesima hrvatskog naroda, a da bi se to dogodilo svaki saborski zastupnik mora biti svjestan da odgovara jedino i isključivo narodu.

- Da je tako bilo u petak i da su samo dva zastupnika iz redova vladajuće koalicije poslušala glas naroda i odbila glasovati za sporni Zakon o koncesijama on ne bi prošao - zaključio je Grmoja.

Nikola Grmoja NIKOLA GRMOJA 'Plenković misli da Talijanima moramo dopustiti iskorištavanje mora' Pressica Mosta Bez prodaje HEP-a Most bi novac za Inu skupio obveznicama za građane i ulagače Miro Bulj i Gordan Jandroković Prepirka Mostovci napustili Sabor, Jandroković Bulju: Puno puta ste pokazali primitivizam
Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Sporazum CETA je posljednji čavao u lijes hrvatske suverenosti, tako da će Hrvatska ostati i bez njenih posljednjih relikata. Hrvatska je od samog nastanka izgubila političku i monetaarnu suverenost, prenijevši ove na naše transatlanske gazde. Ovo znači da naši državni ... prikaži još!ni organi vansko i unutrašnjo političke odluke donose u skladu sa dobijenim instrukcijama od strane transatlanskih gazda, dok je Narodna Banka Hrvatske neovisna od domaće vlasti i pod kontrolom MMF, kojim upravlja svjetska financijska oligarhija. Sporazumom CETA se od Hrvatske izuzima preostala gospodarska i prateća pravosudna suverenost. Ovo znači da će multinacionalne kompanije pomoću arbitražnih sudova odredjivati pravila "gospodarske utakmice" u za njih lukrativnim djelatnostima, a pod prijetnjom drakonskih novčanih kazni. Tako će napr. Hrvatska biti primorana privatizirati monopolni EPH, koji će samorazumljivo preuzeti inozemne gazde i šišati do gole kože vjerodonoljubne dvonožne ovce, te brojati njihove posljednje novce. Vezano uz ratifikaciju sporazuma CETA mora se konstatirati da je ista usvojena u Saboru praktično jednoglasno (bez MOST-ovaca) i uz potpuni muk hrvatskih mainstream medija i stručne javnosti. Tako će hrvatska politička elita biti oslobodjena donošenja nepopularnih gospodarskih odluka, jer će iste biti donošene po višoj sili, jačoj i od volje našeg Hrvatskopg Boga.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Ma ljudi da li je to moguće!? (uzviknuo bi pok Mladen Delić). Od milion glasova vjerodomoljuba (glasača HDZ-a) nema ni jednog komentara, koji bi slavio priključenje Lijepe naše ugovoru CETA, koji ih vodi direktno u Raj zemaljski. Postoji izreka da ... prikaži još! će "Plakat drumovi za Turcima, ali ovih neće biti". Bojim se da će čak i vjerodomoljubni dvonožci plakati za gnusnom tamnicom naroda, ali ove neće nikada više biti. Jedina utjeha vjerodomoljubima će im biti zluradost što su i njihova ex-YU braća u istoj poziciji, a i to je nešto, što može značiti svrhu postojanja (makar i privremenog).