Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET VOĆARSTVA

Nikada rezidba voćki nije počela tako rano

Miroslav Kolić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
02.03.2014.
u 10:21

Ne pamtim da smo ikada tako rano krenuli s rezidbom i dohranom, kaže Ivan Kolić

Odmah u prvim danim siječnja, Miroslav Kolić iz Jarmine počeo je s nekoliko rezača rezidbu voćnjaka jabuka koji se prostire na 30 hektara od čega je 7 hektara natkriveno zaštitnom protugradnom mrežom što je prije dvije godine postavio sredstvima iz IPARD programa iz fondova EU.

- Sve sam napravio za natrkivanje još 11 hektara, natjecao se opet za sredstva EU-a i sva dokumentacija je proslijeđena i sada čekam dozvolu od Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Uložio sam 150.000 kuna kreditom HBOR-a i očekujem dozvolu do 1. travnja jer do tog roka mora krenuti realizacija kredita, ako ne, sve propada. Prošlog ljeta je bilo leda i zato sam još odlučniji što više voćnjaka zaštititi protugradnom mrežom jer u konačnici se isplati - kaže Miroslav Kolić dodajući kako je ukupna vrijednost investicije 1,1 milijuna kuna.

S ocem Ivanom, iskusnim voćarom koji je 29 godina proveo na plantaži Borinci i još četvoricom iskusnih rezača orezuje voćke i sada su na pola posla, ali misli da će taj težak i važan posao biti završen do kraja travnja. U međuvremenu već su jednom voćke dohranjivali gnojivom što se rijetko događa, ali ove godine su siječanj i veljača izuzetno topli pa je sve krenulo ranije.

- Ne pamtim da smo ikada tako rano krenuli s rezidbom i dohranom. Vegetacija je krenula zbog toplog vremena, ali potencijal pupa je odličan, no urod ove godine sigurno neće biti tako obilan kao lani već prosječan. Jabuka je jako dobro rodila prošle godine i bilo je puno, ali to su iskoristili otkupljivači i plaćali 1,60 kuna za kilogram dok su nam 2012. isplaćivali 3,50 kune po kilogramu. Kao u svugdje u poljoprivredi, teško je i u voćarstvu i pitanje je tko će se održati jer sve sve manje isplati proizvodnja jabuka - kaže Ivan Kolić, a njegov sin Miroslav dodaje kako planira, također sredstvima EU-fondova, izgraditi hladnjaču vrijednu 6 milijuna kuna i tada bi jabuku mogao čuvati i prodavati kada je cijena povoljna, a ne kao sada, kada mora pristajati na ucjene otkupljivača koji mu je do sada isplatio tek manji dio od jabuka preuzetih jesenas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije