Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINI CILJ

Nikada jači Erdogan može od Angele Merkel tražiti što hoće

turska
03.11.2015.
u 21:00

Turski nacionalisti i Kurdi najveći su gubitnici ovih izbora. No Erdoganu bi Kurdi mogli zatrebati zbog planiranih ustavnih promjena

Nema sumnje da će velika pobjeda turskom predsjedniku Erdoganu i njegovoj islamističko-konzervativnoj stranci pravde i razvoja na prijevremenim parlamentarnim izborima dati još veću moć ne samo unutar Turske već i u regiji. 

Pobjedom na izborima Erdogan je za zemlje članice EU postao jedini spasitelj koji može zaustaviti rijeku izbjeglica s kojom se danas susreću. Međutim, pitanje je koju će cijenu zemlje EU morati platiti kako bi im se Erdogan smilovao i zaustavio priljev izbjeglica.

Više novca iz Bruxellesa

S obzirom na to da su se, kako tvrde turski analitičari i promatrači, potajno nadale da će rezultati biti repriza lipanjskih izbora i da Erdoganova stranka neće uspjeti dobiti potreban broj glasova da samostalno sastavi vladu. Erdogan će sada zauzvrat sigurno tražiti i više nego što mu je njemačka kancelarka Angela Merkel i obećala. Znači da će uz tri milijarde eura, Turska tražiti liberalizaciju viznog režima za turske državljane te ubrzanje pregovora o članstvu Turske u EU.  

S obzirom na to da su na izborima u lipnju Erdogan i njegova stranka AKP pretrpjeli najteži udarac u svojoj političkoj karijeri i izgubili apsolutnu većinu, većina analitičara očekivala je da će AKP opet podbaciti, ali  Davutoglu i Erdogan su svojom agresivnom politikom uspjeli oteti milijune glasova na štetu Stranke nacionalističkog pokreta (MHP) i prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP). 

Zbog straha i zabrinutosti za sigurnost u zemlji narušenu samoubilačkim napadima i nasiljem na jugoistoku, Turci su se odlučili vratiti jednostranačkoj vlasti te su Erdoganovoj stranci ponovo dali apsolutnu većinu u parlamentu, u jednom od najboljih parlamentarnih rezultata za tu stranku uopće. Iako AKP  može bez problema formirati vladu, Erdogan želi vidjeti u novoj turskoj vladi još neke stranke s kojima bi koalirao, jer mu je  cilj promjena ustava, prema kojem bi parlamentarni sustav pretvorio u predsjednički, što neće moći bez podrške dvije trećine parlamentarnih zastupnika.

– Pobjeda AKP-a težak je udarac za turske i kurdske nacionaliste – kazao je za Večernji list politički analitičar i direktor ureda turske novinske agencije Anadolija u Ankari, Mehmet Öztürk ističući da će AKP, premda može sam formirati vladu,  zasigurno tražiti koalicijske partnere zbog mijenjanja ustava. 

– Sadašnji je ustav ostavština generala koji su stalno radili vojne udare i hitno ga treba promijeniti jer nije sukladan s modernom turskom državom. Vjerujem da će doći do koaliranja između AKP-a, Republikanske narodne stranke (CHP) i prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) – uvjeren je Mehmet Öztürk.

Otvaranje poglavlja

No napominje kako je jedina nada za opstanak prokurdske stranke HDP,  koja je izgubila više od milijun glasova jer su birači zabrinuti zbog nove pobune kurdskih militanata na jugoistoku zemlje, koaliranje s AKP-om. Mehmet Öztürk je siguran da do primjene akcijskog plana koji su dogovorili Erdogan i Merkel neće doći jer Erdogan sada ima veću moć i jaču poziciju te je podigao ljestvicu i želi prije njegove primjene da se ispoštuje sve obećano o otvaranju poglavlja za ulazak u EU jer je svjestan da se ovakva šansa više neće ponoviti.

>> Turskom će zapravo vladati Davutoglu, a ne Erdogan

Komentara 5

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
00:08 04.11.2015.

A znam što će efendi Erdi tražiti od frau Merkel. Frau Merkel će nositi maramu ko i Erdoganova hanuma.

DU
Deleted user
23:25 03.11.2015.

EU je nesposobna donjeti bilo kakvu odluku jer “drugi” upravljaju njome i odlučuju. Ali kada bi mogli i htijeli evo dva vrlo jednostavna prijedloga. Prvo donjeti odluku da ni jedna članica EU neće dati azil izbjeglicama koje dolaze iz trečihih sigurnih zemalja. Turska spada među sigurne zemlje. Drugo zaprijetiti Turskoj ekonomskim sankcijama tj. do daljnjega zabraniti uvoz u EU svega iz Turske. Ja se jedino nadam da možda ova izbjeglička kriza ubrza raspad EU i sada bi već svi trebali znati tko podržava ISIL i ostale teroriste.

Avatar mason
mason
00:11 04.11.2015.

Trazio bi on nesto da ona nije ruzna,debela i stara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije