Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2015. u 08:52

Za njegove vlasti europske navike su nepoželjne, predsjedniku draži selo i islam

 Uvjerljiva pobjeda Erdoganove islamističke Stranke pravde i razvoja (AKP) prilično je iznenađenje. Takvo "metenje" protivnika nitko nije očekivao. Osim možda samog Erdogana koji je zaoštravanjem situacije s Kurdima očito znao što radi.

Turski vođa ovom zemljom, što kao premijer što kao predsjednik, vlada već 12 godina. U tom je razdoblju aktivno sudjelovao u produbljivanju jaza i podjeli nacije na bijele i crne Turke. I očito je dobro izračunao kako je njegovih crnih Turaka, konzervativnih, ruralnih, ljubitelja feredže i fesa koji sa sjetom razmišljaju o Otomanskom carstvu, znatno više. I da ih lako može homogenizirati strahom od Kurda.

Ovi su izbori tako dokazali da je Turcima postavljanje žestokog garda prema Kurdima prioritetno. Drugo, potvrdili su da se Turska sada već kontinuirano islamizira i odustaje od EU. I treće, globalno, da ratoborni i autoritarni vođe poput Erdogana, Putina ili Netanyahua pobjeđuju u vremenu kada svijet opasno živi na rubu trećeg svjetskog rata. No turski vođa ima i jedan problem: iako će njegova stranka samostalno voditi vladu, on je daleko od dvotrećinske većine kojom bi u parlamentu promijenio Ustav, uveo predsjednički sustav i omogućio sebi goleme ovlasti.

Tako će Turskom u sljedeće četiri godine zapravo vladati predsjednik njihove stranke AKP Ahmet Davutoglu koji će sastaviti i vladu. A premijer u Turskoj ima znatno veće ovlasti od predsjednika države. Sam Erdogan na kraju može ispasti i fikus odluči li Davutoglu da će ipak on voditi glavnu riječ, kako mu ustav i nalaže.  

>>Trijumf Erdoganove 'Stranke pravde i razvoja' na izborima u Turskoj

Komentara 6

US
Ustajaustasesvi
13:17 02.11.2015.

vidi bubalo !! i njegov izum crni i bijeli turci..pa bubalo ti kao da si srbin, i to crveni pa opet i pored toga sto zivic u gradu,ostao si seljacina,ali ono pravi seljacina srpski, fali ti jos i opanke paa da nam vecernji bude bas 100% srpski,,,dragi bubalo da znas da nista ne znas, jer bijeli turci su Albanci bosnjaci itd, i crni turci su isto kao vasi srpski turci, naprimjer karadjordje,,vulin, pa i dragan nikolic..a djordje balasevic je pravi turcin jos mu samo tubura na glavi fali.a i ti izgledas bas kao pravi turcin

Avatar nekakav
nekakav
10:57 02.11.2015.

'da ratoborni i autoritarni vođe poput Erdogana, Putina ili Netanyahua pobjeđuju u vremenu kada svijet opasno živi na rubu trećeg svjetskog rata...' dalje ne treba komentirati, ako na tom popisu nema američkih i engleskih političara. pa tko je zaslužan zaza ama baš svaku krizu u svijetu? nije valjda da je sadam husein bio loš samo u jednom trenutku, kad je sa kuvajtom zaratio? mada ni to 'naši' mediji nikad nisu smatrali potrebnim razjasniti prave motive sukoba iraka i kuvajta 90-ih. a sve je krenulo kad su kuvajćani krenuli vaditi naftu u zoni koja nikad nije bila razgraničena. pa svaka zemlja bi udarila zbog takve krađe! znate da su baš ti 'izvori nafte' danas ključni kuvajtu? ne oni prije. pa kako to da nije više važno gdje su granice? granice su bitne u nekim drugim slučajevima. teritorijalna cjelovitost je neupitna samo kad s e radio o nekim zemljama. recimo, granice izraela su jedan takav mit, on je okupirao sve oko sebe. i njemu je to dozvoljeno. eto, iraku nije bilo dozvoljeno ni braniti svoje pravo na teritorij. turci? pa što se sad neki plaču nad turskom u uniji, tj. udaljavanju? ionak ih se 40 godina drži blizu unije, sa sve većim uvjetima, i stalnim odbacivanjem priznavanja nekog napretka. turska je sila, i to treba prihvatiti. ona je u nato paktu samo zato da ne bi bila u ruskoj zoni utjecaja. a to košta. europa, unija? tko ej to?

FO
ForeignLegion1987
13:28 02.11.2015.

namjesteni izbori,,,cijeli svijet je to gledao.....erdogan je isil,,,znaci ...bolestan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije