Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠALJU DRONOVE

Nijemci upozoravaju: Sve više stranih špijuna operira po našoj zemlji

South Korea conducts anti-terror drills in Goyang
Foto: KIM HONG-JI/REUTERS
1/2
31.10.2022.
u 14:18

Letovi dronova iznad vojarni Bundeswehra, pokušaji ruskog špijuniranja prilikom obuke ukrajinskih vojnika i, naravno, internet: pred njemačkom Vojnom kontraobavještajnom službom MAD sve više je izazova

Predsjednica njemačke Vojne kontraobavještajne službe (MAD) Martina Rosenberg upozorila je na povećanje aktivnosti suparničkih obavještajnih službi u Njemačkoj. Scenariji prijetnji za Bundeswehr su različiti, kaže Rosenberg.

"Obavještajne službe pod kontrolom država koriste sva raspoloživa sredstva kako bi došle do željenih informacija, ostvarile utjecaj i slijedile interese svoje zemlje", izjavila je Rosenberg za Njemačku novinsku agenciju dpa.

Letovi dronova iznad vojarni Bundeswehra, pokušaji ruskog špijuniranja prilikom obuke ukrajinskih vojnika i, naravno, internet: Pred njemačkom Vojnom obavještajnom službom sve više je izazova, piše Deutsche Welle.

"Brojne anomalije i pokušaji špijuniranja"

MAD je registrirao "brojne anomalije i pokušaje špijuniranja", rekla je Rosenberg, koja se na toj funkciji nalazi godinu dana. Bivša disciplinska odvjetnica Bundeswehra je u početku bila zadužena za provedbu reformskog programa usmjerenog jačanju borbe protiv desničarskih ekstremista u njemačkim oružanim snagama. Međutim, s ruskim napadom na Ukrajinu i promijenjenom sigurnosnom situacijom u Europi, odbrana od špijunaže sada ponovo dobija na značaju.

Nedavno su, kako se navodi, zabilježeni ponovljeni letovi dronova iznad vojnih objekata Bundeswehra i centara za obuku ukrajinskih vojnika, čija pozadina nije razjašnjena.

Dva primjera: Savezno ministarstvo odbrane objavilo je da su u noći sa 30. rujna na 1. listopad bespilotne letjelice više puta nadlijetale područje vojnog poligona u Wildfleckenu u Bavarskoj. A krajem kolovoza, prema ranijim izvještajima, ruske tajne službe pokušale su špijunirati obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje zapadnim sustavima naoružanja u Njemačkoj. Zaposlenici MAD-a uočili su i sumnjiva vozila u blizini vojnih baza u Idar-Obersteinu u Rhineland-Pfalzu i Grafenwöhru u Bavarskoj.

Pojačane špijunske aktivnost i prije napada Rusije na Ukrajinu

Stručnjaci kažu da se intenzitet špijunskih aktivnosti znatno povećao i da je još češći nego u vrijeme Hladnog rata, i zbog toga što se pojavljuju nove mete napada na internetu i društvenim mrežama. Prema riječima šefice MAD-a Rosenberg, aktivnosti stranih obavještajnih službi usmjerene ka Bundeswehru bile su na "visokom nivou" i prije 24. veljače 2022. - odnosno prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Cilj rada vojne kontraobavještajne službe je zato "da u ranoj fazi otkrije sve moguće špijunske aktivnosti, posebno ruske i kineske obavještajne službe, te da se efikasno od njih obrani u suradnji s nacionalnim i međunarodnim partnerskim službama", pojasnila je Rosenberg.

Vojna kontraobavještajna služba je treća savezna obavještajna služba u Njemačkoj, uz Saveznu službu za zaštitu ustavnog poretka (BfV) i Saveznu obavještajnu službu (BND). MAD ima skoro 1400 zaposlenih, a sjedište službe je u kasarni Konrad-Adenauer u Kölnu.

>> VIDEO Kijev se probudio pod raketama, dijelovi grada bez vode i struje: Očekuje se još napada!

Komentara 1

NO
nori
16:56 31.10.2022.

Zaspali su a neprijatelj nikad ne spava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije