Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH OD NESTAŠICE PLINA

Nijemci u panici: Pohrlili na kamine i peći na drva, čeka se i do godinu dana

Plinska peć
Davor Puklavec/PIXSELL
08.07.2022.
u 13:40

Agencije za zaštitu okoliša apeliraju pritom na pravilno skladištenje drva na peč kako bi ona izgarala sa što manje štetnih emisija uz optimalno emitiranje topline

Nakon početka rata u Ukrajini, Nijemci su masovno pohrlili na kamine i peći na drva koje sada čekaju i do godinu dana. 

U Njemačkoj postoji oko 2.000 tvrdi koje se bave proizvodnjom peći, dok Središnje udruženje za sanitarije, grijaća tijela i klimatizaciju (ZVSHK)  tvrdi kako je interes za ugljenom, ogrjevnim drvom i pećima sve veći, pa se tako kamin čeka od sedam mjeseci pa do godinu dana. 

Zbog straha od nestašiće plina drva spremaju i oni koji se inače griju na struju, prenosi Tportal, a veliku paniku izazvala je i odluka ruskog Gazproma sredinom lipnja kojom se prepolovila količina plina koja se isporučuje Njemačkoj. 

Vjeruje se da se situacija neće promijeniti ni u 2023., a problem je i što je su u nekim industrijama cijene čelika, potrebnih za proizvodnju kamina i peći, porasle i za više od 100 posto u samo nekoliko tjedana. 

Agencije za zaštitu okoliša apeliraju pritom na pravilno skladištenje drva na peč kako bi ona izgarala sa što manje štetnih emisija uz optimalno emitiranje topline. 

Savezni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA) zbog toga daje i subvenciju do 45 posto na sustav grijanja na lož ulje s ugrađenim novim sustavima grijanja na drvene palete. 

>> VIDEO Pogledajte što je sve rekao emotivni ministar Marić: “Ovo je druga najvažnija uloga u mom životu, nakon uloge oca”

Ključne riječi

Komentara 3

CR
crnioraozx
20:34 08.07.2022.

Od povratka na grijanje drvima vratilo mi se zdravlje Nikad više centralno i plin.Bijah mrtav i oživjeh.

DU
Deleted user
14:35 08.07.2022.

Baš me zanima dokle će Nijemci trpjeti ove gluposti prvenstveno oko Ukrajine i kada će krenuti nemiri i bunt.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
13:51 08.07.2022.

Ko kaže da se Nemci neće vratiti na drvene bicikle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije