Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE DAJU SE ZASTRAŠITI

Nijemci: Očekujemo napade terorista, ali nećemo promijeniti svakodnevne aktivnosti

njemačka
Foto: Reuters
30.07.2016.
u 12:26

Ukupno 67 posto ispitanih izjasnilo se da će se i dalje kretati slobodno na otvorenom

Većina Nijemaca kaže da očekuje novi islamistički teroristički napad u svojoj zemlji tijekom sljedećih mjeseci, ali da neće promijeniti svakodnevne aktivnosti zbog svoje zabrinutosti, pokazuju rezultati ankete objavljene u subotu.

Prema istraživanju YouGov, 75 posto ispitanih misli da je napad vjerojatan. Međutim samo 14 posto kaže da je zadnja tri mjeseca izbjegavalo vožnju autobusom ili vlakom zbog straha od terorističkog napada.

U napadu 18. srpnja za koji je odgovornost preuzeo IS, pet ljudi je ranjeno kad je afganistanski tražitelj azila nožem i sjekirom napao putnike u vlaku pored Wuerzburga.

Anketa pokazuje da se polovica Nijemaca redovno koristi javnim prijevozom.  Trećina ga nikada ne koristi.

Rezultati ankete u nastavku pokazuju da 14 posto ispitanih kaže da iz straha od terorizma ne bi otišli na koncert ili festival. Znatno više od polovice kaže da ne bi dopustili da taj strah utječe na njih.

Osim toga, 26 posto je reklo da ni inače nisu voljeli ići na takva mjesta. Ukupno 67 posto ispitanih izjasnilo se da će se i dalje kretati slobodno na otvorenom.

U drugome napadu za koji je odgovornost preuzeo IS upleten je sirijski tražitelj azila kojemu je azil odbijen. On je detonirao bombu pored ulaza na festival u Ansbrachu. U napadu je samo on poginuo a ranjeno je 15 ljudi.

Na većem oprezu prema ljudima u okolini bit će prema istraživanju 45 posto ljudi. Odvojena anketa YouGova  pokazuje da 65 posto ispitanih kaže da bi željeli veću prisutnost policije.

Istraživanje je provedeno za dpa između 27.-29. srpnja, a njime je obuhvaćena 2061 osoba.  

>> Objavljena 'karta terora' Europe – pogledajte koje su zemlje najugroženije i gdje je Hrvatska

Komentara 5

GD
Gospon Drug
13:46 30.07.2016.

S migrantima u Europu je uveden i terorizam koji ce i dalje biti aktivan.Nema nikakvih naznaka da bi mogli očekivati tome kraj...

CU
cungalunga
13:10 30.07.2016.

Očekujemo terorističke napade?? Zapanjuje me lakoća kojom se to izgovara kao da je netko prolio mlijeko. Ali želimo da teroristički napadi postanu dio svakodnevice prosječnog europljanina?

DU
Deleted user
13:53 30.07.2016.

Europljani moraju promjeniti način ponašanja i razmišljanja ako žele "pobijediti" terorizam. U svim slučajevima do sada napadi su izvedeni u velikim gradovima na mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije