Naslovnica Vijesti Svijet

Nijemci zbog produljenja životnog vijeka sve dulje primaju mirovinu

Prosječna starost do koje primaju mirovinu iznosi 79,5 godina, pri čemu žene u prosjeku mirovinu primaju do 81,8 godina starosti, a muškarci do 77,1
07. prosinca 2017. u 15:25 10 komentara 813 prikaza
umirovljenici
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Zbog produljenja životnog vijeka njemački umirovljenici sve dulje primaju mirovinu, u prosjeku 19,6 godina, što je dvostruko više nego početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, priopćio je u četvrtak Njemački mirovinski sustav.

Prosvjed protiv nacizma SLIJEDE KAZNE? 'Heil Hitler' - čuju se pozdravi dok tvrde da je njemačka policija pod utjecajem arapskih mafijaša

„Samo unutar posljednjih 20 godina prosječna duljina razdoblja tijekom kojeg traje mirovinski status produljila se za 3,6 godina“, rekao je za agenciju Dpa predsjednik Njemačkog mirovinskog sustava Alexander Gunkel, koji je dodao kako je glavni razlog za produljenje ovog razdoblja produljen životni vijek njemačkih građana. 

Prosječna starost do koje primaju mirovinu iznosi 79,5 godina, pri čemu žene u prosjeku mirovinu primaju do 81,8 godina starosti, a muškarci do 77,1.

>> Njemčka na prekretnici, Merkel zabrinuta za svoju političku sudbinu

umirovljenici
1 / 18
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se suočava s turbulentnom sjednicom parlamenta nakon što je zemlja zakoračila u političku neizvjesnost nakon propasti pregovora o formiranju koalicijske vlade pod njezinim vodstvom.

Posljedica ovog trenda je pojačani pritisak na blagajne mirovinskog osiguranja, koji će se sljedećih godina dodatno povećati kada se očekuje pojačani odlazak u mirovinu pripadnika tzv. baby boom generacije.

Stoga političari, u čemu prednjači demokršćanska Unija CDU/CSU, već godinama traže povišenje starosne granice za odlazak u mirovinu i nakon napunjene 67. godine starosti.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja bi s Unijom mogla formirati vladajuću koaliciju, zalaže se za uvođenje tzv. solidarne mirovine koja bi smanjila velike razlike u visini mirovina.

U prosjeku najviše mirovine primaju državni službenici, a najmanje osobe koje su tijekom radnog vijeka često prekidale radni odnos, što u natprosječnoj mjeri pogađa žene.

iseljavanje Inicijativa Njemačka nudi po 3000 € onima kojima je odbijen azil, među njima i 4000 građana BiH Split - autobusni kolodvor Za nju nije bilo posla Zašto mu je supruga odselila u Njemačku: U Hrvatskoj uvijek moraš biti 'nečiji' Njemačka policija RADIKALI 'Žene i djeca pripadnika IS-a u Njemačkoj predstavljaju prijetnju'
A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • viki.liks:

    A koji je problem u tome.U prosjeku rade 45-50 godina,zar je to malo ili misli drzava da trebaju u sesdesetsedmoj zlicu predati.

  • KaraMarko:

    Njemci to rade smisljeno samo da bih smanjili placanje na min godina...zna se da bih se oni za jedan cent da ne kazem sta

  • aabbcc:

    To ne vazi za strance koji rade teske poslove, jer oni u prosjeku zive do prve penzije !!!!